Hlavní obsah

Literární hračky J. K. Rowlingové

Právo, František Cinger

Ve službách zla je název třetího románu britského prozaika Roberta Galbraitha, což je pseudonym autorky Harryho Pottera Joanne Kathleen Rowlingové. Do češtiny ho jako předešlé dva detektivní příběhy přeložil Ladislav Šenkyřík.

Foto: nakladatelství Albatros

Obal nové knihy J.K. Rowlingové.

Článek

Autorka se v doslovu vyznává, že Galbraitha považuje od začátku za svůj soukromý prostor na hraní, a ani tentokrát ji prý nezklamal. Že je to hraní nejen literární, ale i se čtenáři, o tom svědčí i příběh prozrazení identity tvůrce. Když vyšlo Volání kukačky, prodaly se jej za první týden necelé dva tisíce kusů. Potom se objevila informace, že jde o Rowlingovou, a nakladatel chystal dotisky. Za další týden se prodalo osmnáct tisíc kusů.

Hlavní hrdinkou knihy je Robin Ellacotová, mladá asistentka soukromého detektiva Cormorana Strikea. Dostane v balíčku uříznutou dívčí nohu se vzkazem „Ona chtěla zemřít“, což je citace poslední sloky písně Mistress of the Salmon Salt americké skupiny Blue Öyster Cult. Nakonec i původní název Career of Evil je veršem z jedné její písně od Patti Smithové.

Následující příběh je spíše psychologickým románem než detektivkou. Čtenář poznává pocity vraha, který chce zamýšleným fyzickým napadením Robin zasáhnout Strikea. Mazlí se s uříznutým ženským prsem i prsty jiné oběti, které má uloženy v lednici. Strike zase uvažuje o čtyřech psychopatech, kteří ho mají proč nenávidět.

Rowlingová tentokrát přitvrdila. Přibylo vulgarismů i černého humoru, který začíná hned zkraje, když Strike glosuje zaslanou uříznutou nohu slovy: „A kupodivu to ani není moje velikost.“ Její touha hrát si psaním ji vede až k tomu, že opouští linii detektivního příběhu a sleduje spíš osud námluv Robin se sebestředným Matthewem i Strikeovu minulost.

Autorka zřejmě od třetího dílu Harryho Pottera nedovolila nikomu mluvit do délky a struktury svého psaní. I proto se rozsahy posledních děl v originálech pohybují k pěti stům stránek, což svádí k úvaze, že svůj vliv má i finanční hodnocení podle řádek, respektive množství liter. Pravda je, že v době rostoucí obliby pořádných „cihel“, které poskytují jejím ctitelům dostatek čtení, nemá zvlášť po prozrazení pseudonymu o zákazníky nouzi. Hra pokračuje, už se chystá další díl příběhů Strikea a Robin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám