Hlavní obsah

Fotograf Šetlík zachytil Baťu i Zikmunda

Fotografie Jadrana Šetlíka zachycující zlínské osobnosti vystavuje zlínský kulturní institut Alternativa. Lidé mohou na snímcích vidět například cestovatele Miroslava Zikmunda či Tomáše Baťu juniora.

Foto: Jadran Šetlík

Tomáš Baťa junior

Článek

Jméno Baťa vytane fotografovi při otázce na zlínské osobnosti nejdříve. Je jakousi vlajkovou lodí Zlína, řekl Šetlík. „S Tomášem Baťou juniorem jsem se potkal několikrát, díky tomu mohl vzniknout i jeho portrét,” uvedl.

Pózoval v různých situacích, před fotografií maminky. Když jsem měl takových fotek dost, požádal jsem ho, aby udělal něco akčního. On zvedl ruku, poškrábal se na hlavě a zeptal se, co by to mělo být. A v ten moment vznikl ten nejpovedenější snímek, s těma jeho jiskřivýma očima,” uvedl Šetlík.

Trumpová a Stodůlka 

Na fotografii zachytil také cestovatele Miroslava Zikmunda, architektku Evu Jiřičnou, rektora zlínské univerzity Petra Sáhu či zlínskou rodačku Ivanu Trumpovou. K posledním snímkům patří například portrét ředitele centra reprodukční medicíny Davida Rumpíka. V cyklu zlínských osobností chce Šetlík pokračovat, v plánu je podle něj například fotografování majitele Kovárny Viva a zlínského filmového festivalu Čestmíra Vančury nebo očního chirurga a přednosty sítě očních klinik Pavla Stodůlky.

Ve Zlíně jsou k vidění také ukázky z dalších Šetlíkových cyklů, které zachycují ženy v různých podobách, do portrétů jsou zakomponovány prvky benátské architektury. Nechybí ani černobílé snímky. Šetlík vytvořil desítky kalendářů i reklamních kampaní, nyní se zabývá portrétem. „Portrét je pro mne hledáním krásy a charisma v nitru člověka,” uvedl fotograf.

Výstava ve Zlíně potrvá do 25. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám