Hlavní obsah

RECENZE: Vzrušující příběhy a melodie PJ Harvey

Právo, Jaroslav Špulák

Na vznik devátého studiového alba britské zpěvačky a skladatelky PJ Harvey mělo vliv několik cest, které podnikla v posledních čtyřech letech. Navštívila mimo jiné Kosovo, Afghánistán nebo Washington. Zážitky a pocity z těch míst pak vryla do alba.

Foto: Universal Music

PJ Harvey vydala deváté album.

Článek

V písničkách je atmosféra. Je v nich barva míst, stíny i prach cest, lidské postavy, anonymní, přitom z příběhů vystupující, jsou v nich i tíha a bolest životů. Tematicky nejde o pozitivní kolekci, PJ Harvey zpívá o tom, jak se nakládá s chudými, jak bolí vzpomínky z válečných zón, o důsledcích bojů a hladu, ať už v Asii, nebo bývalé Jugoslávii.

Je to hudebně barevné album. První písnička, The Community Of Hope, připomíná skladbu Because The Night od Patti Smithové. Následující už jsou schopny obhájit svou existenci pouhou melodickou linkou. Ve srovnání s předešlou tvorbou PJ Harvey je v nich více akustických zvuků, folkových prvků a také hry saxofonu, která je dělá světáčtější. Přitom je jeho přítomnost v mnoha momentech nenápadná, pouze podpůrná.

Foto: Universal Music

Obal nového alba PJ Harvey.

Pozitivním vkladem jsou party mužského sboru, které výtečně fungují například v The Ministry Of Defence či A Line In The Sand. Jedním z vrcholů alba je pak freejazzový závěr v The Ministry Of Social Affairs. Opravdu mistrovský úsek.

PJ Harvey složila i přitažlivé melodické linky, které v kompletu tvoří výraznou položku. Vzniklo tak album, které v její diskografii patří k nejlepším. V kontextu stavu hudebního světa přináší vzrušující postřehy, memento i výtečné muzikantské a pěvecké výkony.

PJ Harvey: The Hope Six Demolition Project
Universal Music, 41:42

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám