Hlavní obsah

Rozhlasový Sen se vrací po šedesáti letech

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 400. výročí úmrtí dramatika Williama Shakespeara slaví Český rozhlas celý rok - reprízováním starších rozhlasových inscenací jeho her, rozsáhlým cyklem dvojjazyčného podání jeho Sonetů i výkladovým cyklem Divadlo svět, v němž překladatel a shakespearolog Martin Hilský seznamuje posluchače s galerií shakespearovských postav.

Foto: Tomáš Vodňanský

Trojici lesních skřítků-elfů natočili Josef Somr, Jaroslav Kepka a Viktor Preiss.

Článek

Vrcholem oslav se 23. dubna stane komponovaný program, korunovaný premiérou nové rozhlasové inscenace Snu noci svatojánské (ČR Vltava od 15.30). V Hilského překladu ji natočila režisérka Martina Schlegelová.

Příběh aténských milenců prchajících před i za láskou, sporu krále Oberona s Titanií i řemeslníků horlivě nacvičujících hru o věrné lásce Pyrama a Thisby se vejde do necelých devadesáti minut, aniž by měl posluchač dojem, že přišel o něco podstatného.

Naopak, v citlivém zvukovém i hereckém ztvárnění ještě více vynikne krása Shakespearových veršů i Hilského překladu. Režisérka zvolila hvězdné obsazení - Titanii a Oberona vytvořili Helena Dvořáková s Karlem Dobrým, řemeslnickou partu herci Dejvického divadla v čele s Miroslavem Krobotem a naprosto novátorské je obsazení tří elfů z družiny královny Titanie - namísto dětských či dívčích hlasů je namluvili rozhlasoví bardi Josef Somr, Viktor Preiss a Jaroslav Kepka.

Nový rozhlasový Sen je zážitkem z krásy slova, vtipného a živého představení i shakespearovské poezie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám