Hlavní obsah

Sté Pulitzerovy ceny ovládly reportáže o zotročování rybářů od AP

– New York

Hlavní kategorii letošních Pulitzerových cen ovládli novináři agentury The Associated Press (AP), kteří byli oceněni za sérii reportáží o zotročování rybářů v jihovýchodní Asii. Mezi dalšími vítězi stého ročníku cen udělovaných porotou newyorské Columbijské univerzity patří reportéři listu Los Angeles Times za články o masakru v kalifornském San Bernardinu. Oceněni byli rovněž fotografové agentury Reuters a deníku The New York Times za snímky na téma migrační krize v Evropě.

Foto: ČTK/AP

Zaměstnanci AP v New Yorku oslavují.

Článek

AP si odnesla cenu za službu veřejnosti za sérii reportáží nazvanou Dary moře od otroků, v níž novináři riskantním způsobem pronikli do prostředí rybářů v jihovýchodní Asii, kteří jsou proti své vůli drženi a zneužíváni na otrockou práci při výlovech mořských živočichů. Reportéři popsali, jak toto jídlo putuje až na americký trh, a jejich články vedly k osvobození více než 2000 lidí.

V dalších novinářských kategoriích byl oceněn například list The Washington Post za obsáhlou databázi popisující případy střelby amerických policistů na podezřelé z trestných činů, reportérka The New York Times za články o krutostech páchaných na afghánských ženách či fotoreportér deníku The Boston Globe za snímky zneužitého chlapce.

Uspěla Vietnamcova zpověď i kniha o IS

Univerzitní porota ceny uděluje na doporučení předních novinářů a dalších osobností. V každé kategorii dostane vítěz 10 000 dolarů (250 000 korun). Výjimkou je hlavní kategorie za službu veřejnosti, která je oceněna zlatou medailí. Vedle novinářských cen se každoročně předávají i ocenění v uměleckých kategoriích.

Cenu za nejlepší divadelní hru získal muzikál Hamilton, jehož autorem je americký dramatik Lin-Manuel Miranda a který zachycuje osudy prvního amerického ministra financí Alexandera Hamiltona. Jeho vítězství se podle AP očekávalo: hudba hry již získala cenu Grammy a představení je favoritem na divadelní cenu Tony.

Za nejlepší prozaickou knihu byla označena zpověď vietnamského přistěhovalce do USA nazvaná Sympatizér, jejímž autorem je Američan vietnamského původu Viet Thanh Nguyen.

V kategorii literatury faktu zvítězila kniha Černé prapory: Vzestup ISIS, v níž Joby Warrick popisuje cestu od irácké války k úspěchu takzvaného Islámského státu.

Pulitzerovu cenu v kategorii poezie získal Peter Balakian za Ozone Journal. Laureátovy básně jsou podle poroty svědectvím ztrát a tragédií spojených s nebezpečím a nejistotou ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám