Hlavní obsah

Britská poslankyně útočí na „islamofobní” seriál Citizen Khan

Novinky, Stanislav Dvořák

Sitkom Citizen Khan je islamofobní, tvrdí britská poslankyně bangladéšského původu Rupa Huqová. Ukazuje prý muslimy jako zaostalce.

Foto: BBC

Sitkom Citizen Khan

Článek

Seriál byl kritizován už na začátku v roce 2012 a jeho duchovní otec Adil Ray obdržel výhrůžky smrtí. Později však dostával ceny.

„Cítím se, jako bych nevěděla, co je za rok... čekáte, že je to seriál o každodenném životě muslimů v Birminghamu, ale jsou opravdu zaostalí... zase je tam nějaký vousatý divný chlap, a i když zrovna nesekají lidem ruce, dokážu si to představit v dalších dílech,“ řekla poslankyně.

Foto: www.rupahuq.co.uk

Rupa Huqová

„Fakt, že Citizen Khan se vrací už v páté sérii, je znakem popularity u veškerého publika. Ten pořad vyhrál několik cen včetně Nejlepší televizní postavy na Asian Media Awards. Také jsme obdrželi kladné ohlasy od členů muslimské komunity na seriál i jeho tvůrce Adila Raye, který je britsko-pakistánský muslim. Jako u všech sitkomů jsou to fiktivní zábavné figury a nemají reprezentovat komunitu jako celek,” vysvětlila televize BBC.

Neviditelní Číňani

Bývalý ministr kultury David Lammy však kromě toho obvinil BBC, že zaměstnává pořád ty samé tváře z těch samých škol. Tvrdí, že s ním mluvili zaměstnanci menšin o tom, že se nemohou ozvat, aby nebyli označeni za „problémové“.

Poznamenal také, že čínská menšina je v BBC „zcela neviditelná“ a televize musí celkově posílit prezentaci menšin a zaměstnávat Asiaty i černochy také  v manažerských pozicích, což se zatím moc neděje.

Reklama

Výběr článků

Načítám