Hlavní obsah

V Evropě se stále více objevují stúpy, meditativní stavby klidu a míru

Novinky, Stanislav Dvořák

Se stúpami se stále více setkáváme v evropských zemích - jedna stojí i v Čechách. O smyslu i historii těchto staveb bude přednášet v brněnském Centru buddhismu Diamantové cesty v Trtílkově ulici 24. dubna v 17.00 tibetolog Miroslav Hrdina.

Foto: BDC

První česká stúpa

Článek

„Buddhistické stúpy jsou monumenty, které podle buddhistických nauk přinášejí do našeho světa hluboký duchovní a lidský prožitek. Jejich budování dodnes přesně postupuje podle tisíc let staré tradice a ztělesňuje nejenom pradávnou buddhistickou moudrost, ale i lidské zkušenosti předchozích následovníků učení s podstatou mysli. Přednáška představí nejznámější světové zástupce buddhistických stúp, načrtne jejich duchovní a světský význam a poodhalí základní historické a kulturní souvislosti jejich vzniku,“ řekl Miroslav Hrdina.

Foto: Jan Matuška

Stavba stúpy

Ve střední a západní Evropě existují desítky stúp. Česká stúpa v Těnovicích u Plzně byla slavnostně inaugurována v roce 2014. Nechodí k ní jen buddhisté, stala se atrakcí, která přitahuje desítky výletníků.

Evropské stúpy jsou stavěny pod vedením autentických učitelů podle tisíce let starých návodů. „Stúpy silně ovlivňují naši mysl na vědomé i nevědomé úrovni. Soustředí naši pozornost na všechno, co je skutečně dobré a co přináší opravdový rozvoj,” vysvětluje Ole Nydahl, dánský učitel buddhismu Diamantové cesty, který založil více než 650 meditačních center po celém světě, včetně toho brněnského.

Přednáška je součástí tzv. otevřených nedělí pořádaných pro veřejnost Centrem buddhismu Diamantové cesty

Reklama

Výběr článků

Načítám