Hlavní obsah

Dny evropského filmu zahájí Šermíř

Právo, míš

Nejzajímavější snímky současné evropské kinematografie nabídne 23. ročník Dnů evropského filmu. Zahájí ho ve čtvrtek večer v pražském kině Lucerna finsko-estonský film Šermíř režiséra Klause Härö, který se dostal mimo jiné i do úzké nominace devíti snímků bojujících o Oscara.

Foto: ČTK

Režisér Klaus Härö

Článek

Přehlídka nabídne 45 evropských filmů. Potrvá v pražských kinech Lucerna, Světozor a Royal do 14. dubna, poté se přesune do brněnského kina Scala, kde proběhne od 14. do 18. dubna.

Ozvěny se budou konat v Boskovicích, Hradci Králové, Jablonci nad Nisou, Havířově a Semilech do 24. dubna 2016.

V sekci Best of se představí například debut irského režiséra Marka Noonana A taky jsi hnusnej!, portrét vztahu dvou outsiderů plný ryze irských tragikomických situací.

Tradiční sekce K věci se zaměří na aktuální téma migrace, ovšem nikoli na samotný proces cesty, spíše na důvody a motivaci. Sekce LUX Film Prize představuje finalisty a vítěze filmové ceny LUX, udílené Evropským parlamentem. Letošním vítězem je Mustang, pojednávající o pěti dospívajících dívkách svazovaných okovy tradicím podléhající konzervativní společnosti.

Speciální sekce je věnována dospívajícím, diváci v ní uvidí i švédský film Tady a potom. Je o mladíkovi, který se vrací zpět do rodného městečka, kde jej všichni nenávidí, protože nad ním stále visí jeho minulost.

Reklama

Výběr článků

Načítám