Hlavní obsah

Knihou roku 2016 je román Daniely Hodrové Točité věty

– Praha • Aktualizováno

Knihou roku 2016 se stal román Daniely Hodrové Točité věty. Podle poroty výjimečný, pro čtenáře však náročný text je sugestivní autorskou zpovědí reflektující přátelství, téma paměti i posledních věcí člověka. Kniha získala hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera spojenou s odměnou 200 tisíc korun.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Spisovatelka Daniela Hodrová získala hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera.

Článek

Předány byly i další ceny v sedmi kategoriích. Patnáctému ročníku cen, jež si kladou za cíl popularizovat kvalitní tuzemskou i překladovou literaturu, dominovaly ženy. Kromě hlavní ceny je v sedmi kategoriích šest vítězek, ženská je i vítězka čtenářské ankety, kde nejvíce lidí hlasovalo pro deníkovou knihu Ani Geislerové P. S. Muži zvítězili pouze v kategorii poezie (Ladislav Zedník: Město jeden kámen) a dětské (Robin Král: Vynálezárium).

Nejsledovanější kategorii, tedy Literu za prózu, v níž byla nominovaná i Hodrová, vyhrála kniha Anny Bolavé Do tmy. Pod pseudonymem se skrývá bohemistka, jazyková korektorka, recenzentka a spisovatelka Bohumila Adamová (1981). Její prozaický debut vypráví příběh ženy, která se snaží utéct od minulosti, odchází do přírody a posedle sbírá léčivé rostliny. Román vypráví o závislosti, jež vede k izolaci i ztrátě sebe samé.

Litera za objev roku podporovanou a dotované agenturou Dilia patří Blance Jedličkové za její knihu Ženy na rozcestí s podtitulem Divadlo a ženy okolo něj 1939-1945. Autorka se snaží v knize na příkladu několika žen z doby protektorátu zodpovědět otázky, které se týkají společenské každodennosti v době okupace a toho, jak válka působila na postavení žen.

Literu v kategorii dětské dostal Robin Král za svůj titul Vynálezárium, v němž dětem předkládá méně známé básnické formy. Od loňska soutěží v ceně Magnesia Litera i blogy, letos vyhrál Tomáš Princ se svým blogem Humans of Prague.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám