Hlavní obsah

GLOSA: AC/DC bez Briana Johnsona nebudou mít kouzlo

Právo, Jaroslav Špulák

Hudebním světem poletují spekulace o tom, kdo bude náhradním zpěvákem v australské rockové skupině AC/DC. Lékaři totiž na začátku března upozornili stávajícího vokalistu Briana Johnsona, že bude-li pokračovat v koncertech, přijde o sluch. To ho vyděsilo natolik, že se zcela správně rozhodl dočasně opustit kapelu a věnovat se léčení zdravotního neduhu.

Foto: Sony Music

AC/DC v poslední sestavě, Brian Johnson zcela vlevo.

Článek

Lze si představit, že devadesát devět procent rockových skupin světa by v takovém případě vyhlásilo koncertní pauzu a počkalo by, až se zpěvák uzdraví. Ne tak AC/DC. Překvapili prohlášením, že se na koncertní pódia vrátí s jiným vokalistou.

Informace je to v několika ohledech zvláštní, dokonce skoro napovídá, že se Johnson na pódia v lepším případě nevrátí velmi dlouho, v horším nikdy.

AC/DC mají navíc tři znaky, které je charakterizují a činí slavnými a milovanými. Prvním je v zásadě neměnný charakteristický styl, druhým kytarová hra Anguse Younga a třetím nenapodobitelný zpěv Briana Johnsona. Nenapodobitelný. Proto je prazvláštní, že se kapela rozhodla jej nahradit.

Ve hře už bylo a je několik jmen. Aktuálně se s Australany v americké Atlantě ve studiu setkal William Axl Rose z Guns N’Roses a podle některých médií by měl být právě on tím, kdo v australské kapele Johnsona nahradí. Odhlédneme-li od toho, že letos vyrazí na zásadní turné své kapely s lidmi z původní sestavy, i od toho, že jeho hlas je velmi specifický pro Guns N’Roses, je patrné, že pokud by k takovému spojení došlo, bude to spíše kabaretní představení, zajímavost a rarita.

Kdyby AC/DC koncerty odložili na příští rok a věřili, že se Johnson uzdraví, bylo by to pochopitelné a legitimní. Pokud ale budou vystupovat s jiným zpěvákem, ztratí své klíčové kouzlo.

Mimochodem, koncertní agentura Live Nation, která pořádá koncert AC/DC 22. května v Praze, zatím žádné informace o jeho podobě nemá. Nemá ani zprávy o tom, že by měl být zrušen, stejně tak o tom, že kapela přijede s jiným zpěvákem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám