Hlavní obsah

Akademie udělující Nobelovu cenu se poprvé postavila za Rushdieho

Stockholm

Švédská akademie, která každoročně uděluje Nobelovu cenu za literaturu, po 27 letech odsoudila íránský rozsudek trestu smrti nad britským spisovatelem Salmanem Rushdiem. Verdikt vynesl v roce 1989 bývalý íránský duchovní vůdce ajatolláh Chomejní, který kvůli knize Satanské verše obvinil Rushdieho z rouhačství.

Foto: Chris Pizzello, Reuters

Spisovatel Salman Rushdie na archivním snímku

Článek

Akademie v roce 1989 odmítla fatvu (islámský náboženský dekret) vydanou ajatolláhem Chomejním odsoudit, což vyvolalo mezi jejími členy spory. Dva členové akademie v reakci na to pak z této instituce odešli, přestože členství v ní bývá udělováno doživotně.

Akademie sice v roce 1989 po vynesení rozsudku nad Rushdiem v prohlášení podpořila svobodu vyjadřování, otevřenou podporu britského spisovatele ale odmítla s poukazem na zásadu, že se nevměšuje do politických záležitostí.

Ve čtvrtek však na svých internetových stránkách zveřejnila prohlášení, kterým vůbec poprvé odsuzuje fatvu a finanční odměnu za zabití Rushdieho jako "zjevné porušení mezinárodního práva".

Akademie nesdělila, co ji ke změně postoje vedlo. Citovala nicméně nedávné rozhodnutí íránských médií zvýšit odměnu za zabití britského spisovatele indického původu z původních tří miliónů dolarů o dalších 600 000 dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám