Hlavní obsah

Na Respectu si zazpívá i rabín s Arabem

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival Respect proběhne letos na pražském Výstavišti 11. a 12. června. Dorazí mimo jiné etiopská hvězda Mahmoud Ahmed a izraelsko-arabští Diwan Saz. Zazní i ukrajinská lidová hudba.

Foto: Respect festival

Diwan Saz

Článek

„Náš festival je od počátku platformou pro kulturní diverzitu, mapujeme hudbu nejen jako umělecký fenomén, ale jako nástroj boje za svobodu, toleranci a pochopení mezi lidmi. Zářným příkladem jsou izraelští Diwan Saz, kde vedle sebe souzní neskutečný hlas patnáctiletého arabského beduína se zpěvem o dvacet let staršího rabína,” řekl zakladatel a šéf Respectu Borek Holeček.

Největší hvězdou Respectu má být Mahmoud Ahmed. Etiopský zpěvák získal mimo jiné cenu BBC pro nejlepšího afrického umělce. Předával mu ji Robert Plant, který uvedl, že jeho hudba se podobá blues Roberta Johnsona.

Podle pořadatelů přijede do Prahy s šestičlenným orchestrem nejlepších etiopských hráčů a v historii festivalu Respect je Mahmoud Ahmed umělecky nejzásadnějším i nejdražším umělcem.

Foto: Respect festival

Mahmoud Ahmed

Začínal v kapele císaře Haileho Selasieho. Stal se prvním etiopským umělcem, který vyjel na turné do Spojených států, a mezi jeho fanoušky patří kromě Planta třeba filmař Jim Jarmusch, který Ahmedovy nahrávky použil ve filmu Zlomené květiny, a zpěvačka Susheela Raman, která natočila jeho hit Behmin Sebab Litlesh na album Love Trap.

Dále v Praze vystoupí Jacky Molard Quartet z Bretaně, Hudaki Village Band z Ukrajiny a mnoho dalších. Tradičně festival nabídne i dětský program, nejrůznější lahůdky z celého světa a stánky neziskových organizací.

Ještě před festivalem zahraje v úterý 5. dubna v pražském Paláci Akropolis malijská kapela Bamba Wassoulou Groove a ve čtvrtek 7. dubna zajímavá brazilská zpěvačka CéU, která se pohybuje v oblasti elektroniky, bossa novy i reggae.

Respect Festival 2016 proběhne na louce pod Bruselskou cestou v areálu Výstaviště v pražských Holešovicích 11. a 12. června. Vstupenky jsou do 30. dubna ke koupi za 450 korun (dvoudenní), 500 korun dvoudenní rodinná a 400 korun (jednodenní) v sítích GoOut, Ticketpro a Ticketportal. Více informací na www.respectfestival.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám