Hlavní obsah

Záhadný Prince vydá memoáry

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvák a multiinstrumentalista Prince patří k umělcům, o jejichž soukromí se nikdy příliš nepsalo. Teď prý sám sepisuje memoáry, které vydá v roce 2017.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Prince

Článek

Vydavatelství Spiegel & Grau láká fanoušky na „nekonvenční a poetickou cestu jeho životem a uměním”. Prince se věnuje své rodině a lidem nebo místům a myšlenkám, které ho inspirovaly, a vysvětluje původ mnoha známých hitů.

„Prince je impozantní osobnost světové kultury a jeho hudba se stala soundtrackem k životům nesmírného množství lidí - včetně mě,” tvrdí editor knihy Chris Jackson. „Jsme nadšeni, že vydáme Princovy silné úvahy o vlastním životě vyprávěné jeho vlastním, skvostně živým, vtipným a poetickým hlasem.”

Umělec dříve známý...

Prince Rogers Nelson, jak zní jeho celé jméno, se narodil v roce 1958 v Minneapolis. Oba jeho rodiče byli hudebníci a on odmalička zpíval. V sedmdesátých letech minulého století se prosadil se svým výstředním, eklektickým a značně pompézním zvukem, ve kterém se mísí jazz, funk, rock, soul a hip-hop. Nepřehlédnutelná byla také jeho bláznivá až perverzní image.

Jeho prvním albem bylo For You (1978), ale mnohem větší slávu přinesla alba Prince (1979), Dirty Mind (1980), Controversy (1981) a 1999 (1982). Zřejmě největším hitem jeho kariéry je dodnes Purple Rain (1984).

Později začal vydávat obrovskou rychlostí tolik desek, že se to nelíbilo ani jeho vydavateli (Warner Bros). Prince se s nimi rozešel ve zlém. Začal si desky vydávat sám a podepisoval se jako „umělec dříve známý jako Prince”.

Prince je držitelem sedmi cen Grammy a dodnes vyprodává největší haly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám