Hlavní obsah

Kaufmannův zářný návrat s Puccinim

Právo, Vladimír Říha

Každý pražský koncert německého tenoristy Jonase Kaufmanna je velkou událostí. Zpěvák dnes patří k nástupcům slávy operních legend Pavarottiho či Dominga.

Foto: ČTK

Jonas Kaufmann v Praze

Článek

Tentokrát přijel do Prahy po delší přestávce a po původním odložení termínu koncertu z jeho turné Nessun dorma s áriemi z oper Giacoma Pucciniho, které natočil i na album. Publikum tak bylo ve vyprodané Smetanově síni Obecního domu v Praze ve středu zvědavé, jak se na jeho výkonu projeví zdravotní problémy, které vedly nedávno také k jeho neúčasti na představení Manon Lescaut přenášeném z Metropolitní opery.

Snad až na menší stopy hlasové únavy v úvodní árii večera z opery Le Villi se Kaufmann představil ve velké formě a sedm árií z Pucciniho oper a dva přídavky publikum zcela uchvátily. Spojení hlasové krásy s nádhernými výškami a výrazovou bohatostí všech představených Pucciniho hrdinů si publikum zcela získalo. Můžeme jen ocenit, že vedle hitů, jakými jsou árie z opery Tosca a Turandot, přednesl dokonale i árie z Edgara a Děvčete ze Zlatého západu, které tak často nezaznívají.

O velký zážitek z koncertu se postarala i doprovázející PKF – Prague Philharmonia s dirigujícím Němcem Jochenem Riederem. Velice čistě a působivě zahráli i sedm orchestrálních čísel, v nichž jsme ocenili především výkon zaskakujícího koncertního mistra Jakuba Fišera.

Čtvrtý Kaufmannův koncert v Praze v historii splnil očekávání na nejvyšší míru.

Reklama

Výběr článků

Načítám