Hlavní obsah

Film o Vincentu van Goghovi bude jako první na světě animovaný olejomalbou

Novinky, Václav Toman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská režisérka Dorota Kobiela a její tým animátorů právě dokončují práci na životopisném snímku Loving Vincent, který bude jako první na světě animován pomocí olejomaleb.

Trailer k filmu Loving Vincent

 
Článek

K natočení filmu autorku inspiroval dopis, který van Gogh napsal svému bratrovi. „Napsal, že může komunikovat pouze ve svých malbách. Tato slova byla pro mě důležitou motivací k tomu, abych tento film natočila,“ řekla režisérka serveru Voice of America.

Na osmdesátiminutovém snímku pracuje přes čtyřicet profesionálních malířů, kteří, aby uvedli van Goghovy vize do pohybu, musí nakreslit přes padesát tisíc olejomaleb. Výroba filmu připomíná pracnější rotoskopii, kdy jsou scény s živými herci nejdříve natočeny na kameru a poté políčko po políčku překresleny na plátno olejovými barvami. Plátna jsou opět nasnímána filmovou kamerou, a tvoří tak animovaný celek. Film by se měl podle serveru IMDb.com dostat do kin ještě letos.

Příběh má nahlédnout do života geniálního holandského malíře prostřednictvím jeho obrazů. Z van Goghova díla autoři vybrali sto dvacet obrazů a téměř tisícovku dopisů, kterými se inspirovali a před divákem se tak zhmotní různá zákoutí malířovy pošramocené duše a jeho tehdy nedoceněné geniality.

Záhadná smrt

Ačkoli je nyní Vincent van Gogh znám jako jeden z nejvýznamnějších představitelů světového výtvarného umění, uznání se mu dostalo až posmrtně. Z kompletního díla, které čítá 900 maleb a přes 1000 kreseb, prodal Vincent během svého života pouze jediný obraz, a to necelý rok před dosud nevyjasněnou smrtí.

Tu mnozí považují za sebevraždu, ačkoli se kolem celé události vyskytuje mnoho nejasností. Vincent van Gogh se odpoledne 27. července 1890 v městečku Auvers-sur-Oise u Paříže údajně sám postřelil a o třicet hodin později zemřel v přítomnosti svého bratra Thea v hostinci Ravoux.

Přivolaný lékař podle rány konstatoval, že ke zranění nemohlo dojít zblízka, ale pistole musela být použita z větší vzdálenosti. Záhadou také zůstává fakt, že výstřel směřoval do břicha, přesto že většina sebevrahů míří spíše na hlavu nebo srdce. Vincentovo zranění bylo natolik vážné, že vyžadovalo převoz do nemocnice a následnou operaci, aby byla z těla odstraněna kulka. Na to ale malíř neměl peníze. [celý článek]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám