Hlavní obsah

Guano Apes: Jsme trochu dětinští

Právo, Šárka Hellerová

Hvězdou brněnského festivalu Čarodějáles, který se uskuteční na přelomu dubna a května, bude německá skupina Guano Apes. Na scéně se pohybuje od roku 1994 a na akci vystoupí v sobotu 30. dubna. Rozhovor Právu poskytla zpěvačka Sandra Nasič.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sandra Nasič na Rock for People Europe v Plzni

Článek

Když jste se po tříleté pauze dali v roce 2009 znovu dohromady, měli jste plán, na jak dlouho to bude?

Nikdy jsme moc nepřemýšleli o tom, co bude za deset let nebo později. Jsme v tom trochu dětinští. Rádi koncertujeme a skládáme nové písně, a dokud se nás ta vášeň bude držet a zůstanou s námi fanoušci, budeme pokračovat. Konec neplánujeme. Myslím, že by nebylo správné vrátit se s časovým plánem.

Ve druhé etapě kariéry jste spolu sedmý rok, navíc ve stejné sestavě. Liší se nějak nová éra kapely od té první?

Čas neustále plyne a my se v něm proměňujeme. Vždy jsme se snažili experimentovat, vždy nás bavil crossover, překračování žánrů. To je naše podstata a nezáleží na tom, ve které dekádě se nacházíme. Srovnání v čase mě vlastně příliš nezajímá. Vždycky mě zajímalo to, co se děje teď, nanejvýš zítra. V hudbě se přece snažíte zachytit přítomný moment.

Od roku 2009 jste vydali dvě alba. Plánujete další?

Ano, začínáme na něm pracovat. Doufáme, že vyjde koncem roku. Zatím se scházíme a dáváme dohromady nové písničky.

Všeobecně se soudí, že jste své nejlepší písně, například Open Your Eyes, Lords Of The Boards či No Speech, napsali na konci devadesátých let. Myslíte si, že jste je později v nějakém ohledu překonali?

Nejsou to mé úplně nejoblíbenější písně. Jsou jedny z nejoblíbenějších, ale mám ráda i některé z posledních desek. Třeba Like Somebody a Fake z alba Offline.

Co je podle vás esencí dobré písně?

To je těžké. Musíte vždy trochu překvapit. Je to jako matematický vzorec. Musíte lidi vtáhnout do poslechu a pak je něčím překvapit. Osobně mám ráda i divné písničky, které vůbec nezní jako singl. Jindy mě ale zaujme klasická popová aranž, jakou má právě Open Your Eyes. Dobrá píseň má silné sdělení a drží vás energií a tempem nebo hloubkou a emocí.

Vznikli jste v roce 1994. Myslíte si, že kdybyste vznikli v roce 2016, také byste se tak rychle prosadili?

Tehdy to určitě bylo jednodušší. Ještě v roce 2000 to bylo daleko snazší, dnes to platformy jako YouTube velmi ztěžují. Můžete sice cokoli dát na internet, ale je skoro nemožné z toho žít. My máme naštěstí stále docela silnou pozici, ale jinak je to dnes na evropské scéně problém. Internetové společnosti neplatí umělcům spravedlivě. Všechno si stáhnou hudební platformy. Myslím, že na to budou potřeba nové zákony. Možná jsem snílek, ale doufám, že se to změní. Pro začínající kapely je dnes opravdu těžké se odpíchnout.

Co můžeme očekávat od vašeho koncertu v Brně?

Ještě to musíme promyslet, ale asi budeme mít nějaká překvapení. Kluci by třeba mohli hrát nazí. Zatím nevím.

Reklama

Výběr článků

Načítám