Hlavní obsah

Režisér vyzývá filmem Zemana k protialkoholní léčbě

Novinky, sad

Režisér Jan Látal vyzývá svým filmem prezidenta Miloše Zemana k léčbě. To, že tato nemoc postihla zrovna hlavu státu, je příležitost, jak téma otevřít i pro dalších 700 tisíc Čechů, kteří mají s alkoholem problém, uvedl režisér filmu (Ne)mocný prezident. Promluví o něm i na festivalu East Doc Platform 2016, který se koná 7.–13. března v Praze.

Foto: Jan Švábek, Právo

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Kornatic na Rokycansku

Článek

„Chystaný film (Ne)mocný prezident vychází ze zkušenosti, že stane-li se alkoholikem člen rodiny, trpí jeho nejbližší okolí. V případě, že je alkoholikem hlava státu, pocítí to celá společnost,” uvedl Filip Šebek z Institutu dokumentárního filmu.

„V obou případech je těžké o věcech otevřeně mluvit, v obou případech je to potřeba. To, že tato nemoc postihla zrovna hlavu státu, je příležitostí, jak téma otevřít i pro dalších 700 tisíc Čechů, kteří mají s alkoholem problém. Příběh Miloše Zemana je pro mě velmi křehký. Protože je osobní. Trpíme totiž stejnou chorobou: závislostí. Rozdíl mezi mnou a jím je v tom, že já jsem se rozhodl pro abstinenci, zatímco on ještě ne, a tak musíme všichni sledovat jeho pomalou smrt. Můžeme o věci vtipkovat nebo před ní zakrývat oči, jediným dospělým řešením je ale začít o ní mluvit. Leží před námi příležitost otevřít téma filmem,“ řekl Jan Látal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Látal

Zdůrazňuje, že jeho východiskem je snaha pomoci, mluvit o věcech otevřeně, bez ironie a sarkasmu.

„Vyznění filmu musí být pozitivní, neodsuzující. Nahlížející příběh nás všech, skrze odraz hlavy státu. Miloš Zeman je člověk s obrovským potenciálem, bohužel neproměněným. Cílem je změnit optiku vnímání jeho činů a vyzvat ho k odvážnému kroku – jít na protialkoholní léčbu.“

Přijede Gertten i Dubois

Pátý ročník East Doc Platform od 7. března uvítá 400 hostů, filmařů i zástupců filmových festivalů. O sociálních kampaních promluví švédský tvůrce Fredrik Gertten a oceňovaná britská producentka a režisérka Sarah Mosses. V rámci KineDok konference se podělí se svými zkušenostmi specialista na crowdfunding Wolfgang Gumpelmaier. Na potenciál transmediálního vyprávění se zaměří irská spisovatelka a scenáristka Jasmina Kallay, nominovaná na cenu Emmy. Frédéric Dubois pro změnu přiblíží, jak vytvořit úspěšný webový dokument a jak lze změřit jeho dopad.

„Do Prahy přijedou také britský producent nominovaný na Oscara Mike Lerner či uznávaná dokumentární střihačka a spisovatelka Maya Hawke, která mimo jiné spolupracovala na osmi filmech Wernera Herzoga i na snímcích Errola Morrise. V programu EDP vystoupí i rumunská filmařka Anca Damianová, v jejíž tvorbě se prolíná animace s dokumentárním filmem,” dodal Filip Šebek z Institutu dokumentárního filmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám