Hlavní obsah

RECENZE: Thriller, který se čte jedním dechem

Právo, František Cinger

Novinář Richard Sklář napsal druhý thriller s hrdinkou Robertou s názvem Anděl smrti. Tato spolumajitelka největší ostravské realitní kanceláře Flat & House dostane tip na prodej vily, kterou obývá ing. arch. Zastrčilík.

Foto: nakladatelství Grada

Obal knižní novinky

Článek

Jaké je její překvapení, když zjistí, že ji nemovitostí prováděl někdo jiný a Zastrčilík skončil s očima vypálenýma kyselinou a bez kůže zaživa sedřenou ve vaně svého domu.

Přijít na kloub této i následujícím vraždám může jen tato zkušená, dnes už pětapadesátiletá bývalá příslušnice elitních jednotek ministerstva vnitra. Nebyl by to však Sklář, aby příběhu nedodal další význam.

Sklář loni představil svou hrdinku a její blízké v podobně laděném příběhu Vila na Sadové. Druhý jeho vydaný román má větší ambice než jen poskytnout dobrodružnou četbu. Nutno mu připsat k dobru svižné dialogy plné humoru a nadsázky charakterizující osobnost hlavní hrdinky. Podobně i svéráznou postavu „jejího“ Řídi, pronásledujícího ji po čtyřicet let, dcery Anety, matky pětiletého Patrika i v ději využitého nejlepšího kamaráda Honzika a jeho fenku jménem Tequila.

Bravura hlavní hrdinky se takřka s úsměvem vyrovná i se znásilněním, jehož se stane obětí. To je ale přece jen silná literární licence, nicméně v rámci žánru, kdy i čtenáři první knihy označovali Robertu jako Jamese Bonda v sukních, se s tím dá vyrovnat.

Není to klasická detektivka, protože nejde jen o dopadení vraha. Autor vnímá život hrdinů v souvislostech, mihne se i poznámka týkající se předsedy vlády doplatícího na financování bytu. Jde opravdu o thriller, který se čte jedním dechem.

Richard Sklář: Anděl smrti
Grada, 400 stran, 349 Kč, e-kniha 297 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám