Hlavní obsah

RECENZE: Povzbudivě svěží retro Urbánka a Mourka

Právo, Antonín Kocábek

Neuvadající posluchačský zájem o tradiční písničku je možná dnes už v hudbě jednou z mála posledních jistot. Folkové duo Urbánek & Mourek mu na svém bezejmenném debutovém albu vychází vstříc.

Foto: Tranzistor/Supraphon

Obal nového alba

Článek

Za názvem tandemu, který jako by vypadl z dětského komiksu, se skrývají Vojtěch Urbánek a Tomáš Mourek.

Autorská dvojice přidávající se k početnému zástupu mladých písničkářů, kteří se neinspirují ani folkovou a countryovou „portovní“ scénou, ani třeba divadlem a šansony, ale pokukují po průniku mezi popové kolegy. Nedělají to ovšem s ulepenou urputností a texty plnými banalit, ale až překvapivě uvěřitelně, příjemně a s bluesovým feelingem.

Devítka skladeb jejich první nahrávky je sympatická svou uvolněností. Ani v textech, ani v podání to nezkouší silou, ale spíš atmosférou, což se jí daří. Vybavit si u toho lze šedesátkový soundtrack z Pelíšků nebo – i díky podobnosti hlasu Vojtěcha Urbánka – charakteristický projev Petra Kalandry.

Ačkoli jde o debut, po tápání není ani stopy. Písně jsou sebejisté, s čitelnou estetikou, kvalitním zvukem a výtečným muzikantským provedením (na albu hostuje jazzový basista Tomáš Liška, se zkušeností třeba ve Druhé trávě, a bubeník Marian Petržela, hrající kupříkladu s Floexem). Výborná je autorská schopnost do textů dostat a dále předávat pocity i vnímání toho, co nás obklopuje.

Debut Urbánka a Mourka by neměl nikoho odradit s pocitem, že jde o další jméno, které se chce vklínit někam mezi Xindla X a Tomáše Kluse (i když občas používá jejich zbraně). Je to počin pro ty, kteří mají rádi staromilské nálady, v dobrém slova smyslu konzervativní přístup a před novátorskými přístupy dávají přednost občerstvujícímu podání.

Urbánek & Mourek: Urbánek & Mourek
Tranzistor/ Supraphon, 33:25

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám