Hlavní obsah

Na půdě našli vzácnou desku Beatles popsanou Brianem Epsteinem

Novinky, Stanislav Dvořák

Na nejméně 300 000 korun odhadují odborníci cenu jedné malé desky z roku 1962, která byla nalezena na půdě v Anglii. Koncem března půjde do aukce.

Foto: Profimedia.cz

Beatles na archívním snímku z 60. let

Článek

BBC desku v nadsázce přirovnala ke svatému grálu. Stařičká nahrávka obsahuje dvě písně Till There Was You a Hello Little Girl. Les Maguire, klávesista liverpoolských Gerry and the Pacemakers, ji našel po desítkách let. Jde o acetátovou desku, kterou ručně popsal manažer Beatles Brian Epstein.

Nahrávací společnost desku označila jako dílo Paula McCartneyho & The Beatles. Vyrobena byla ve firmě HMV v londýnské Oxford Street. Producenta George Martina měla tato pracovní nahrávka přesvědčit, aby dal Beatles smlouvu.

Maguire ji pak dostal od Epsteina zpátky. „Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem sběratelství, ale lidem se to líbí. Pro mě to nemá žádný smysl, tak jsem ji dal vnučce, která doufá, že si koupí dům,“ řekl bývalý muzikant, u nějž vzácnost ležela asi padesát let.

Znalec Beatles Mark Lewisohn napsal, že unikátnost desky, která prakticky odstartovala kariéru Beatles, je ještě posílena ručním nápisem Briana Epsteina. George Martin Beatles nejdříve odmítl, ale pak jim smlouvu dal a skupina dosáhla celosvětové slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám