Hlavní obsah

Letošní Berlinale přeje i českým filmům

Právo, Věra Míšková, Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soška berlínského medvěda – ceny a symbolu mezinárodního filmového festivalu Berlinale, jehož 66. ročník v německé metropoli právě probíhá – letos na plakátech ožila.

Foto: ČTK/AP

Fanynky si nenechaly ujít setkání se švédským hercem Alexandrem Skarsgardem.

Článek

V různobarevných variantách chodí „živý“ medvěd městem a představuje televizní věž, typický vůz U-Bahnu (metra) či festivalový palác. Kouká, kdo letos na první v kalendáři velkých světových festivalů zavítá, a musí uznat, že hvězd přijelo jako málokdy.

Nejzábavnější bylo fackovat Clooneyho

O skvěle obsazený úvod se postaral zahajovací film, Ave Caesar! bratrů Joela a Ethana Coenových, v němž hraje George Clooney, Josh Brolin, Tilda Swintonová a také Channing Tatum, který hvězdnou sestavu komentoval: „Když vám zavolají Coeni, tak to ani nečtete a řeknete ano, i e-mail je moc pomalý.“

Film se v nadsázce vrací do zlaté éry Hollywoodu padesátých let minulého století a Clooney v něm hraje herce, který právě natáčí velkofilm Ave Caesar! „Tu dobu jsme nezažili, takže nemůžeme být nostalgičtí, ale náš pohled je romantizující, určitě je z něj cítit obdiv k řemeslné dokonalosti tehdejší filmařské práce,“ přiznal Joel Coen novinářům.

Hlavní postavu, výkonného producenta a hasiče všech malérů ve studiu, napsali Coenové podle skutečné postavy Eddieho Mannixe. „Netočili jsme moc podle reality, ale původní idea opravdu podle Eddieho, který měl všeříkající přezdívku ,buldok‘, vznikla,“ řekl Ethan.

Eddieho hraje Josh Brolin a dost si natáčení užíval. „Já byl vždycky spratek, takže hrát tuhle otcovskou figuru byla zábava. A fackovat George byla vůbec nejzábavnější část natáčení: myslím, že každý to chtěl někdy udělat, a já to udělal za vás za všechny,“ řekl se smíchem Brolin a Clooney k tomu dodal, že se tomu fackování nemohl nikdo divit.

„Natočil jsem s Coeny už pět filmů a vždycky mi dali roli blbce. Ale že bude moje postava někdy tak hloupá jako tentokrát, to jsem nečekal!“ zasmál se herec, který byl terčem mnoha otázek, a po jedné zvlášť obdivné se dokonce na dotazující novinářku obrátil s okouzlujícím „překvapeným“ úsměvem: „Vy se mnou flirtujete?“

Foto: Reuters

George Clooney na festivalu v doprovodu své manželky.

Češi na titulu deníku

Česká kinematografie má letos na Berlinale zastoupení, jaké už tu dlouho nebylo, dokonce na titulu jednoho z festivalových deníků, časopisu Hollywood Reporter, se objevily najednou plakáty všech tří českých filmů s titulkem Český film v oficiálním výběru. A časopis Variety otiskl rovněž na titulní straně celostránkový pouták na červencový karlovarský festival.

Prestižní Panoramu zahajoval ve světové premiéře film Já, Olga Hepnarová, který napsali a natočili Tomáš Weinreb a Petr Kazda a v Česku bude mít premiéru 23. března.

Černobílý film o mladé ženě, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta, na zastávce tramvaje v Praze doslova projela čekajícími lidmi a osm z nich zabila, se promítal v půlhodinových odstupech ve třech sálech, všechny byly zaplněné do posledního místa a besedu s diváky po té poslední musel ukončit o půlnoci moderátor.

Diváky zajímalo pozadí tohoto tragického, dnes bychom řekli teroristického činu i samotného vzniku filmu. „Nebylo to snadné, ta událost je dodnes v Česku velmi známá a někdy byla podávána i bulvarizujícím způsobem. Nicméně díky slovenské a polské koprodukční účasti se projekt podařilo dotáhnout až k dnešní premiéře, která je pro nás velkou poctou,“ řekl Weinreb.

Do Berlína přijely i dvě herečky, představitelka titulní postavy Polka Michalina Olszańska a Marika Šoposká, která hraje její sexuální partnerku.

„Byla to určitě moje nejzajímavější role, i když musím říct, že někdy nás režiséři dost mučili,“ řekla Olszańska a Šoposká s ní vřele souhlasila. „Ale řekly jsme si, že když to dokázaly herečky ve filmu Život Adele, dokážeme to taky,“ řekla na adresu některých dosti explicitních lesbických scén.

Velmi vstřícné přijetí měl i nový film Petra Václava Nikdy nejsme sami v sekci Fórum a snímek režiséra Petra Oukropce Ani ve snu, který se bude ucházet o ocenění v sekci Generation 14+, určené filmům pro mládež.

Přehlídka slavných tváří

Luxusní je letos složení hlavní poroty – vede ji Meryl Streepová a spolu s ní v ní zasedli mimo jiné další herci – Brit Clive Owen a Italka Alba Rohrwacherová.

Foto: Reuters

Meryl Streepová je na letošním ročníku předsedkyní hlavní poroty.

O Clooneym, Brolinovi či Swintonové už byla řeč, k uvedení soutěžního filmu Génius přijel do Berlína Colin Firth a Jude Law a fanynky severských krasavců šílely z Alexandra Skarsgarda, známého asi nejvíc z upírského seriálu True Bood: Pravá krev.

Na Berlinale uvedl film War on Everyone, kde hraje jednoho ze dvou zprvu nesnesitelných, postupně stále milejších policajtů.

„Člověk má ty dva idioty rád už proto, že to nejsou rasisté: nesnáší všechny lidi stejně. Jde jim v práci jen o peníze, ale když se případ stane i jejich osobní záležitostí, najednou se začnou měnit a tím se stanou zajímavými i pro diváky. A má to humor, to je moc důležité,“ řekl syn slavného švédského/světového herce Stellana Skarsgarda.

Reklama

Výběr článků

Načítám