Hlavní obsah

Berlinale: Ovace Emmě Thompsonové i Báře Štikarové

Právo, Věra Míšková, Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherná, chytrá a vtipná Emma Thompsonová prošla v pondělí za bouřlivých ovací fanoušků po červeném koberci do Berlinale Palastu, aby společně s režisérem Vincentem Perezem uvedla soutěžní německo-britsko-francouzský film Alone in Berlin (Sami v Berlíně), adaptaci posledního románu Hanse Fallady.

Foto: ČTK/AP

Emma Thompsonová uvedla film Alone in Berlin.

Článek

V teplácích na festivalové ulici

Hrdiny jsou manželé (partnerem Thomsonové je Brendan Gleeson), jejichž syn padl v roce 1940 na frontě, oni v hlubokém zármutku zjišťují, že nacistická propaganda byla jen lež a podvod, a pouštějí se na vlastní pěst do odboje.

„Je to velmi důležitý film o německých antifašistech, ale také silný příběh manželského páru, jehož vztah povstává jako bájný Fénix z popela smutku,“ řekla v Berlíně Thompsonová.

Zhruba ve stejnou chvíli na jiném místě, v tradičním, luxusně rekonstruovaném festivalovém ZOO Palastu, zval český režisér Petr Oukropec za nadšeného povyku publika všech generací na pódium hrdiny svého právě promítnutého filmu Ani ve snu!: Barboru Štikarovou, Toma Fortna, Tomáše Tarana a další aktéry, kteří ještě pár hodin před tím skákali v teplácích na festivalové ulici a předváděli umění parkuru.

Pak si oblékli – někteří možná poprvé – večerní obleky, aby představili film, jehož citlivý teenagerský příběh se odehrává v jejich prostředí, tedy převážně na střechách i stěnách domů.

„Byla jste báječná, můj syn se tomu věnuje v Austrálii, takže umím ocenit, co dokážete,“ řekla po projekci ještě trochu rozpačité, herecky talentované filmové debutantce Báře Štikarové starší dáma z publika.

Sedmnáctiletá studentka z Jihlavy se jen usmála – a předvedla na pódiu ve večerních šatech perfektní festivalovou hvězdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám