Hlavní obsah

Grammy mají Taylor Swiftová, Lamar, Alabama Shakes i Bruno Mars

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Album americké zpěvačky Taylor Swiftové nazvané 1989 získalo v Los Angeles cenu Grammy pro nejlepší album roku. Nahrávkou roku se stala skladba Uptown Funk od anglického hudebníka a producenta Marka Ronsona a amerického zpěváka Bruna Marse.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Taylor Swiftová přebírá cenu Grammy.

Článek

Favoritem letošního ročníku byl rapper Kendrick Lamar, který byl nominován v 11 kategoriích. Nakonec získal pět trofejí, včetně té za nejlepší rapové album.

Objevem roku byla vyhlášena Meghan Trainorová, kterou časopis Rolling Stone označil v roce 2014 za nejnepravděpodobnější popovou hvězdu. Její „děkovačka" byla velmi emotivní, dvaadvacetiletá zpěvačka ji celou proplakala.

Mnoho živých vystoupení bylo věnováno žijícím legendám a zesnulým umělcům. Pro Lionela Richieho, který seděl v publiku, zazpívali například Meagan Trainorová nebo Demi Lovatová. Lady Gaga uctila nedávno zesnulého Davida Bowieho.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Kendrick Lamar získal pět trofejí, včetně té za nejlepší rapové album.

Vystoupení britské megahvězdy Adele neblaze poznamenaly problémy se zvukem, což okamžitě vyvolalo silnou odezvu na sociálních sítích. Někteří fanoušci požadovali, aby Adele zazpívala píseň All I Ask ještě jednou. Časopis Rolling Stone usoudil, že zpěvačka vyšla z technické lapálie se ctí, podle hudebního kritika deníku Los Angeles Times ale byla jindy intonačně přesná Adele takzvaně „pod tónem".

Písní roku se stala Thinking Out Loud anglického skladatele a zpěváka Eda Sheerana. Tuto autorskou kategorii vyhlašoval slepý zpěvák Stevie Wonder, který si z ostatních na pódiu dělal legraci, že oni jméno vítěze přečíst nemohou, neboť je v Braillově písmu.

Za Thinking Out Loud získal Sheeran cenu v kategorii nejlepší sólový popový výkon, zatímco za nejlepší popový výkon dvojice či skupiny byli oceněn Mark Ronson a Bruno Mars díky písni Uptown Funk.

Alabama Shakes i Muse

Grammy za nejlepší výkon v rocku si odnesla americká skupina Alabama Shakes a její Dont Wanna Fight. Alabama Shakes se prosadili teprve v posledních letech rockem ovlivněným jižanským blues. Grammy za nejlepší výkon v metalu dostali Ghost za nahrávku Cirice.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Alabama Shakes

Dont Wanna Fight byla vyhlášena i nejlepší rockovou písní a celá deska Sound & Color nejlepším alternativním albem. Za nejlepší rockové album byla vyhlášena nahrávka Drones od skupiny Muse.

V kategorii nejlepší výkon v tradičním R & B letos zvítězila Lalah Hathaway a její Little Ghetto Boy. Nejlepším R & B songem obecně je Really Love od D'Angela & Kendry Foster a nejlepším albem Black Messiah rovněž od D'Angela. Nejlepším albem v současné urban music je Beauty Behind the Madness od The Weeknd.

Reggae a blues

Foto: Jordan Strauss, AP

Morgan Heritage

Nejlepší reggae deskou roku vyhlásili nahrávku Strictly Roots od klasiků žánru Morgan Heritage a v kategorii world music zvítězila vynikající zpěvačka s africkými kořeny Angelique Kidjo, která vydala album Sings.

V kategorii gospelové album se letos radují díky desce Covered: Alive In Asia [Live] Israel & NewBreed, v kategorii nejlepší výkon v gospelu pak boduje Kirk Franklin s písní Wanna Be Happy?. V kategorii roots gospel získal Grammy soubor The Fairfield Four a jejich Still Rockin My Soul.

Zpěvačka Mavis Staplesová, která začínala už v šedesátých letech v The Staple Singers, si odnesla cenu v kategorii Americké kořeny za nahrávku See That Grave Is Kept Clean. V kategorii Americana bodoval Jason Isbell a album Something More Than Free. Nejlepším albem v kategorii blues byla vyhlášena deska Born to Play Guitar od Buddyho Guye.

Grammy - hlavní kategorie:

Album roku: Taylor Swiftová - 1989

Rockové album: Muse - Drones

Alternativní album: Alabama Shakes: Sound & Color

R & B album: D'Angelo - Black Messiah

Urban music: The Weeknd - Beauty Behind the Madness

Reggae album: Morgan Heritage: Strictly Roots

World music album: Angelique Kidjo - Sings

Bluesové album: Buddy Guy: Born to Play Guitar   

Rapové album: Kendrick Lamar: To Pimp a Butterfly 

Bývalý prezident Jimmy Carter dostal Grammy za mluvené slovo díky audio verzi knihy A Full Life: Reflections at Ninety.

Reklama

Související témata:

Související články

Vězni z Malawi byli nominováni na Grammy

Skupina vězňů z afrického Malawi byla nominována na nejprestižnější hudební cenu světa. Mezi členy jsou i lidé, kteří se dopustili nejzávaznějších zločinů...

Výběr článků

Načítám