Hlavní obsah

Čekají nás politicky nejkorektnější Oscary, Stallone se tam bojí jít

Novinky, Stanislav Dvořák

Letošní Oscary prý budou etnicky nejrozmanitější v dějinách. Hovořil o tom producent David Hill pro magazín Variety. Poté, co nebyl nominován žádný černošský herec, rozpoutaly se v Hollywoodu orgie politické korektnosti. Někteří prohlašují, že na Oscary nepůjdou. Sylvester Stallone dokonce žádal o svolení, jestli tam může jít, černošského režiséra filmu Creed Ryana Cooglera.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Sylvester Stallone

Článek

Producent David Hill a jeho kolega Reginald Hudlin už měsíce pracují na tom, aby Oscary přinesly „opravdovou rozmanitost”. Shodli se, že pro filmový průmysl je zásadní, aby dosáhl inkluze menšin, ale také se musí oslavit skvělé filmy roku 2015, na které se teď trochu zapomíná.

Veterán akčních filmů Sylvester Stallone možná poprvé v životě dostane Oscara za vedlejší roli ve filmu Creed. V rozbouřené atmosféře se však pro jistotu šel zeptat režiséra Ryana Cooglera, jestli tam má jít, aby někoho neurazil: „Řekl jsem mu: Jestli chceš, abych šel, půjdu. Jestli nechceš, nepůjdu. On řekl, že mám jít. Takový je to člověk.”

„Já věřím, že se to změní, je to jen otázka času. Nakonec se veškerý talent dostane nahoru,” domnívá se akční herec.

Foto: Profimedia.cz

Spike Lee

Režisér Spike Lee a herečka Jada Pinkett Smithová se ovšem letos rozhodli ceremonii bojkotovat. „Tohle nemůžeme podporovat. Nechci urazit své přátele, moderátora Chrise Rocka, producenta Reggie Hudlina, prezidentku akademie Isaacsovou a akademii, ale jak je možné, že dva roky po sobě je všech dvacet nominovaných v hereckých kategoriích bílých? A do těch ostatních se raději ani nedívejme,” řekl nedávno Lee.

Šéfka Akademie filmového umění a věd Cheryl Boone Isaacsová pak ohlásila, že podniká dramatické kroky ke změně skladby členské základny, aby zajistila potřebnou diverzitu.

Foto: Reuters - Hannibal Hanschke

Charlotte Ramplingová na tiskové konferenci festivalu.

Vzápětí se ale vynořily opačné názory. Proti politické korektnosti ve světě filmu protestuje mimo jiné i herečka Charlotte Ramplingová, která současné pozdvižení kvůli nominacím považuje za „rasismus proti bílým”.

Režisér Stephen Verona k tomu uvedl: „Nikdy nenajmu nikoho kvůli rase, náboženství nebo politickému zaměření. Být označován za rasistu lidmi jako Spike Lee a Jada Pinkett Smithová je totálně mimo mísu. Já věřím, že má být oceněn talent – nadaní lidé, kteří pomohou udělat skvělé filmy.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám