Hlavní obsah

RECENZE: Suicidal Tendencies to načali, Slipknot dorazili

Právo, Jaroslav Špulák

Ve středu večer to ve vyprodané pražské O2 areně vřelo. Přijeli američtí Slipknot, jedna z nejpopulárnějších tvrdých kapel současnosti. A jelikož mají své fanoušky rádi, jak ostatně zpěvák Corey Taylor několikrát během koncertu zopakoval, vzali s sebou coby předkapelu krajany Suicidal Tendencies.

Foto: Petr Horník, Právo

V čele Slipknot stojí zpěvák Corey Taylor.

Článek

Ti mají v České republice dobré renomé již od devadesátých let, kdy k nám začali jezdit. V letošním roce sice oslavují pětatřicet let existence, jejich agresivitu a entuziasmus by jim však mohli mnozí mladší kolegové závidět. Jsou legendární. Od prvních měsíců své existence mísí ve své hudbě styly od punku přes thrash metal až po hard core, aby ve výsledku vznikl hutný crossover, pro který pojem agresivita není prázdný.

Foto: Petr Horník, Právo

Slipknot vystupují v maskách.

Z původní sestavy je v kapele už jen zpěvák Miko Muir, živoucí symbol žánru. V Praze sice bylo patrné, že již po pódiu neběhá jako v devadesátých letech, kdy byla kapela na vrcholu popularity i tvůrčích sil, přesto jeho nejsilnější zbraní zůstal hlas. Křičí, deklamuje i zpívá, při písničkách fanoušky provokuje i povzbuzuje a působí dojmem, jako by dané chvíle na pódiu měly být jeho poslední.

Do jeho projevu zhusta vyjíždějí z hutných riffů kytarové vyhrávky a sóla, a tak je celkový sound bohatý, v Praze navíc ozdobený dobrým a čitelným zvukem. Suicidal Tendencies patnáct tisíc diváků v hale navnadili a z jejich potu si vybrali vysoké procento.

Foto: Petr Horník, Právo

Slipknot je moderní tvrdá metalová kapela.

Po půlhodinové pauze odstartovali svůj více než půldruhahodinový set Slipknot a vzali si od fanoušků zbytek jejich emocí. Muzikantů je na pódiu devět, a byť to vypadá, že hráči na kotle, které byly na zdvižích a během koncertu putovaly nahoru i dolů, moc celkovému zvuku nedávají, bylo to přinejmenším velice efektní. Stejně jako masky, ve kterých Slipknot vystupují.

Foto: Petr Horník, Právo

Slipknot mají v Čechách hodně fanoušků.

Zpěvák Corey Taylor po většinu koncertu spíše burácel a ve vodopádu úderů bicích se přizpůsoboval rytmickému tvaru skladeb. Když ale došlo na melodičtější pasáže, byť jimi tahle kapela naživo nehýří, ukázal, že i ty dokáže odzpívat tak, aby je měl pod kontrolou. Přitom teprve takové momenty činí z písniček Slipknot plnohodnotné útvary, a to i za situace, kdy údernost je jejich doménou. Taková je totiž autorská licence Slipknot.

Foto: Petr Horník, Právo

Slipknot nadchli patnáct tisíc diváků.

Jejich kompozice doslova ženou kupředu. Údery bicích koketují se schopností dostat posluchače do tranzu, kytarové stěny a dunění baskytary dotvářejí kolorit rituálu. Diváci v hale se jím nechali pohltit, bez ohledu na to, že místy tahle řež vyhlížela stereotypně, a kdyby si kapela vybrala více melodických chvil, jistě by to koncertní podobě skladeb pomohlo.

Foto: Petr Horník, Právo

Suicidal Tendencies jsou na scéně 35 let. Miko Muir je v sestavě od začátku.

Devět hudebníků vytvořilo na členitém pódiu nebývalou show. Zazněly písně z více alb, aby vykreslily jeden z tvarů, který může mít moderní heavy metal. A tak to, co Suicidal Tendencies načali, Slipknot zdárně dorazili. Obě kapely naprosto splnily očekávání.

Slipknot, Suicidal Tendencies
O2 arena, Praha, 27. ledna

 Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám