Hlavní obsah

Poslední Rajmontova režie má premiéru v Liberci

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední inscenace, kterou připravoval režisér Ivan Rajmont jako umělecký šéf činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci, bude mít premiéru v pátek 29. ledna.

Foto: Petr Našic

Poprask na laguně nabízí temperamentně rozehrané situace.

Článek

Po Rajmontově onemocnění a poté úmrtí v prosinci loňského roku převzal inscenaci režijně scénograf a Rajmontův blízký spolupracovník Martin Černý.

Poprask na laguně je tedy uváděn s označením „úprava a režijní koncepce Ivan Rajmont“ a „režie a scéna Martin Černý“.

Goldoniho nejslavnější komedii režíroval Rajmont již ve svém prvním angažmá v divadle v Karlových Varech a poté v pražském Divadle na Fidlovačce i v ruské Jaroslavli.

Goldoniho měl Rajmont rád a často se k němu vracel, ostatně i v Národním divadle patří k absolutně nejúspěšnějším diváckým titulům jeho inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů.

Foto: Petr Našic

Goldoniho Poprask na laguně nastudoval v úpravě a režijní koncepci Ivana Rajmonta scénograf Martin Černý.

I proto se ke Goldonimu obrátil i ve svém posledním angažmá. Na liberecké scéně se navíc tento autor už delší dobu neobjevil a komedie Poprask na laguně je svým početným obsazením a kvalitně napsanými postavami vděčnou příležitostí takřka pro celý herecký soubor.

Poprask na laguně zobrazuje temperamentní hádky i usmiřování rybářů a jejich žen v toskánské Chiozze, kde Goldoni nějaký čas působil jako soudní úředník a dobře poznal tamní každodenní realitu. Od své premiéry v roce 1762 se komedie vrací na jeviště po celém světě milována diváky i herci.

V liberecké inscenaci se v ní představí Martin Polách, Jaromír Tlalka, Michal Maléř, Tomáš Váhala, Jana Hejret Vojtková, Karolína Baranová, Markéta Tallerová a řada dalších herců Divadla F. X. Šaldy.

Reklama

Výběr článků

Načítám