Hlavní obsah

Povinné zveřejňování smluv poškodí ČT, tvrdí ředitel

Povinné zveřejňování smluv poškodí Českou televizi (ČT), protože pak nebude moci okamžitě vysílat zpravodaje do zahraničí při neočekávaných událostech nebo kupovat práva na sportovní přenosy. V Senátu to řekl generální ředitel veřejnoprávní ČT Petr Dvořák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel ČT Petr Dvořák (vlevo)

Článek

Zveřejňování smluv má být od poloviny letošního roku povinné pro státní instituce a firmy hospodařící s veřejnými penězi. „V momentě, kdy nastane platnost zákona o zveřejňování smluv a v Paříži vybuchne další rockový klub, tak my nebudeme schopni vypořádat to, aby náš štáb druhý den odjel do Paříže, nasmlouval linky a začal živě přenášet to, co se tam děje,” uvedl Dvořák.

Cena za víkend přímých přenosů z loňského listopadu se podle něj vyšplhala na 650 tisíc korun. V registru přitom mají být podle schváleného zákona zveřejněny všechny smlouvy nad 50 tisíc korun.

Kromě vlastní zpravodajské tvorby ale může podle Dvořáka povinnost zveřejňovat smlouvy ohrozit i schopnost ČT nakupovat převzaté programy. Jejich prodejci totiž v řadě případů nebudou souhlasit s odtajněním cen, za které program jednotlivým televizím prodávají. Ohroženo tak může být například vysílání mistrovství v biatlonu.

Senátor: Poplatky nelze vnímat jako veřejné peníze

Změnu zákona už navrhuje část poslanců KDU-ČSL, kteří požadují, aby se tyto povinnosti nevztahovaly na státem vlastněný Budějovický Budvar. Podle ředitele pivovaru Jiřího Bočka by soukromí výrobci piva proti státnímu Budvaru získali významnou výhodu, pokud by mohli do smluv státního podniku volně nahlížet. Podnik by údajně kvůli zveřejňování smluv prodělal miliardu korun na tržbách ročně. Obával se také sankcí ze strany zahraničních firem.

O podobnou výjimku nyní zákonodárce požádal i Dvořák pro ČT. Podle senátora Jiřího Oberfalzera (ODS) je tento požadavek legitimní, protože televize podobně jako Budvar nehospodaří s veřejnými prostředky, protože koncesionářské poplatky takto nelze vnímat. Uvedl rovněž, že zákon poškodí řadu dalších státních podniků a část z nich, která funguje v tržním prostředí, může kvůli němu zkrachovat. Tyto firmy by pak bylo vhodnější raději okamžitě privatizovat.

Odsouhlasený zákon počítá s tím, že stát, kraje, větší obce a další organizace budou mít povinnost od července zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru. Po dalším roce začne platit pravidlo, podle něhož nezveřejněná smlouva nebude účinná. Pod normu budou spadat smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun bez daně z přidané hodnoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám