Hlavní obsah

Režisér Jiří Strach: Jako bych stál na startu sám se sebou

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stařičkých otlučených chodbách pražské Invalidovny byla v pondělí ráno snad větší zima než venku. Jen do šály zabalená dvanáctiletá dívka se přesto statečně usmívala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Anička Čtvrtníčková a režisér Jiří Strach při pondělním natáčení.

Článek

„Jsou na mě strašně hodní, nic mi nevadí, je to super,“ řekla Anička Čtvrtníčková, která byla včera tou, jež vstoupila do prvního obrazu nové pohádky scenáristy Marka Epsteina a režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně 2. Vyšla s lucerničkou a putnou uhlí ze sklepa, vyhlédla z okna, chvíli se dívala a pak položila břemeno na zem a vyběhla z domu.

„Je skvělá od prvního kontaktu,“ pochválil ji Jiří Strach a ukázal mi zprávu, kterou mu poslala, když si přečetla scénář: „Ahoj rejzo, myslim, ze nemusime mit strach:) koukla jsem na jedničku, precetla dvojku a ta je lepsi. Anca Ctrvrtnickova“.

Řekl jsem, že dokud nebudu mít v ruce scénář s nosným nápadem, nepůjdu do toho

Anděl Páně se za deset let od premiéry stal klasikou, kterou diváci řadí vedle mnohem starších Tří oříšků pro Popelku, Pyšné princezny nebo S čerty nejsou žerty. „Přesto jsem se dost dlouho dvojce bránil,“ přiznává se v jediné vytopené místnosti režisér.

„Řekl jsem, že dokud nebudu mít v ruce scénář s nosným nápadem, nepůjdu do toho. Jenže pak ho Marek Epstein přinesl a bylo to jasné. Nebeského humoru tam bude víc. Diváci mi po jedničce dali jasně najevo, že v nebi je větší zábava než na zemi. Jinak ale nebe zůstává stejné, to se měnit ani nemůže. Stejně jako by nemohl být jiný Bůh než Jirka Bartoška, jiná panna Maria než Klára Issová, svatá Anna musí být Aňa Geislerová – bez nich bych netočil. A jsem ohromně vděčný všem, kdo se vrátili, i těm, kdo hrají třeba jen v jednom obraze jako Viktor Preiss. Takový herec – a přijme maličkou roli!“ dodává Strach.

Pozemský příběh je ale úplně nový. Prozraďme jen, že vzácné jablko ze stromu Poznání spadne z nebe na zem a Petronel s Uriášem ho mají jít najít. Na zemi potkají Anežku a její maminku, které nemají právě šťastné období. Když jim ale dvojice pomůže se světskými starostmi, cesta k získání kouzelného jablka Poznání je otevřená.

„Když člověk točí pohádku, je to, jako kdyby běžel závod s těmi předchozími nejslavnějšími. Tentokrát mám ale pocit, jako kdybych stál na startu sám se sebou, a bojím se, jestli se budu umět předběhnout,“ říká Strach.

Foto: Milan Malíček, Právo

Natáčení pohádky Anděl Páně 2 začalo v objektu Invalidovna v Praze. Na snímku dětská herečka Anna Čtvrtníčková a herečka Vica Kerekeš.

Producentem je Marlene Film Production a koproducentem Česká televize. „Jiří Strach nám scénář nabídl a my jsme ho rády přijaly, protože je krásný, vizuálně to bude nádherné, herecké obsazení je vynikající,“ říká producentka Svatka Peschková, která má se svou kolegyní Šárkou Cimbalovou za sebou „letního“ Pohádkáře. Teď je čeká deset pohádkových zimních dní v Ledči nad Sázavou a pak v Českém Krumlově.

Na vymrzlý plac právě přichází Vica Kerekes a vítá se se svou filmovou dcerkou. Znají se už z prosincových předtáček, teď je čeká jen jeden obraz – vejít zvenku do domu a po schodech vyběhnout nahoru.

„Tak to jednou zkusíme a pak pojedeme naostro,“ tvrdí režisér. A tak to i je: jedna zkouška, jedna ostrá a „Stopneme! Vico, moc hezky jsi to udělala, ale ještě jednou, prosím – a počkej na Aničku, až tě doběhne!“

Znova tedy vybíhají vzhůru a pak už slyším i vidím jen režisérovo rozmáchlé „Co s tím?“, které znamená, že je spokojen a pro tuto chvíli je hotovo.

„Moc se mi nechtělo k Petronelovi vracet, ale scénář mě přesvědčil...
Ivan Trojan

V maskérně zatím mění svou civilní podobu na andělskou Ivan Trojan. „Moc se mi nechtělo k Petronelovi vracet,“ přiznává. „Ale scénář mě přesvědčil. Je zábavný. Budeme tam s Jirkou Dvořákem víc než v minulém Andělovi Páně, naštěstí na mě v divadle byli hodní a vyšli mi vstříc tak, abych se nemusel třeba z Krumlova každý den vracet na představení.“

Naopak novou postavu hraje Vica Kerekes. „Cítím se jako v ráji, už proto, že to je pohádka a že mě Jirka Strach oslovil. Potřebuji režiséra, který řekne svoje připomínky, ale umí i pochválit – a to on je. A s Aničkou mě to baví, je to velká herečka,“ obrací se k malé slečně, která s typickým dětským „Jóó, to určitě!“ schovává rozzářenou tvář do šály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám