Hlavní obsah

Vrací se Atentát. Seriál, který omílá staré případy

Právo, Eva Zajíčková

Po velké vánoční pauze a speciálním rekapitulačním dílu se v pondělí na obrazovku TV Nova doopravdy vrátil Atentát – seriál o pokusu zavraždit českého prezidenta a o propojení zločinu s politikou. Napsali ho investigativní novináři Josef Klíma a Janek Kroupa, navázali jím volně na Expozituru a opět se přitom inspirovali skutečnými případy. V příběhu se tak už objevila kauza nelegálního získávání vysokoškolských titulů na právnické fakultě v Plzni nebo dění na neonacistické scéně.

Foto: TV Nova

Hana Vagnerová pátrá v seriálu Atentát po muži, který se pokusil zabít prezidenta.

Článek

Seriál, který se od první chvíle snažil tvářit jako krimi thriller, po počátečním akčně pojatém rozjezdu čím dál víc připomíná tuzemské vztahové seriály se všemi nectnostmi, především mnohomluvností a všemožnými, myslitelnými i nemyslitelnými, dějovými odbočkami. Autoři přitom zároveň zabíhají až do oblasti komunální satiry, kdy českou politiku zobrazují s až bulvární snahou ji skandalizovat.

S fikcí totiž mísí snadno dešifrovatelné narážky na reálné postavy a přitom spiklenecky pomrkávají na diváka.

Například samolibý prezident Václav Wolf, Jan Kraus, který má rád tenis a letušky, tu představuje Klause, a jeho patolízal Forestek Klausova mluvčího Hájka.

Foto: TV Nova

Jan Kraus a Hana Vagnerová jako prezident a jeho osobní strážkyně v seriálu Atentát.

Pokud to měl být pokus televize usadit společně u obrazovky muže i ženy a získat tím větší publikum, tak moc nevyšel. Z počátečních téměř 900 tisíc diváků odpadla zhruba třetina, takže před Vánocemi seriál sledovalo jen přes 600 tisíc dospělých, a původní zájem 36 procent diváků mladších 54 let se tím stáhl na 20 procent.

Speciální sestříhaný rekapitulační díl, který TV Nova po několikatýdenní pauze vložila mezi osmnáct epizod a shrnula v něm dosavadní vývoj, si před týdnem pustila pouhá polovina publika. Bude proto zajímavé sledovat, co po pondělním skutečném návratu do děje ukážou výsledky peoplemetrů.

Pokud dosáhnou na předvánoční úroveň, bude to div. Jednak televize přerušila seriál zrovna v okamžiku, kdy se syn podezřelého pokouší zabít jeho údajného vraha, a rozuzlení situace přinesla až toto pondělí (kdo na to může být po takové době ještě zvědavý?). Jednak už se tento seriál proměnil v úmorný kolovrátek.

Hlavní pátrací linka se totiž počínaje třetím dílem postupně stala pouhým rámcem a scenáristé se s mechanickou pravidelností vracejí do minulosti podezřelého, kde policie hledá nějaké vodítko k jeho činu, a vždy odehrají některý z jeho starších případů. Ničím jiným si nemohli napětí spojené s žánrem krimi thrilleru pokazit víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám