Hlavní obsah

Výtvarnice Míla Fürstová vytvořila Mateřství

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká malířka Míla Fürstová, která žije v Anglii a je známá mimo jiné spoluprací se skupinou Coldplay, vytvořila nový cyklus grafických prací nazvaný Motherhood, tedy Mateřství. Její aktivity neunikly ani britským médiím, článek o kolekci uveřejnil deník The Independent.

Foto: archiv umělkyně

Výtvarnice Míla Fürstová vytvořila z nového cyklu Mateřství zatím jen tři práce.

Článek

Zatím je hotová trojice grafických destiček, z nichž tvůrkyně vytiskla několik variant. Nejprve vznikl lept, který ručně prořezala skalpelem tak, aby vznikly dvě průhledné roviny. Ty jsou zavěšeny na rámu, proniká do nich světlo a vzniká plastický dojem.

Nápad krystalizoval v hlavě výtvarnice od doby, kdy porodila první dítě v roce 2012. Práce na designu bookletu alba Ghost Stories skupiny Coldplay projekt odsunula.

Fürstová ho pak znovu oživila po narození druhého dítěte v roce 2014 a práce na něm začala o rok později. Zatím existují jen úvodní díla, ovšem cyklus se postupně rozšíří.

Foto: Jan Šída, Právo

Výtvarnice Míla Fȕrstová vytvořila design obalu alba skupiny Coldplay.

„Mateřství je něco, co se často ženám umělkyním vymlouvá, protože výrazně ovlivní jejich kariéru. Můj postoj k mateřství a jeho kombinování s kariérou je opačný. Všechna úskalí totiž ze ženy i muže vychovají lepšího člověka,“ uvedla malířka.

Foto: archiv umělkyně

Z celého cyklu jsou hotová zatím tři díla.

V současnosti jsou díla k vidění v londýnské galerii Eames Fine Art. Cyklus bude vystaven i v České republice v pražské Galerii Miro u příležitosti premiéry filmu Křídla pro Coldplay.

Celovečerní dokument vznikl díky českému režisérovi slovenského původu Peterovi Hirjakovi a do kin by měl přijít v květnu. Hlavním tématem díla je zamyšlení nad lidským příběhem plným vzletů, pádů, lásky i umění.

Po úspěchu s obalem Coldplay získala Fürstová několik nabídek od různých hudebníků. Nakonec si vybrala spolupráci na mini albu Burning Bird britsko-norské zpěvačky Sashi Siemové.

Reklama

Výběr článků

Načítám