Hlavní obsah

RECENZE: Třetí z cyklu detektivek napravila nevalný dojem

Právo, Eva Zajíčková

Nedělní premiérou Případu pro lyžaře uzavřela Česká televize trojici adaptací detektivních povídek Hany Proškové. Závěrečným titulem se jí povedlo vyhovět zákonitostem žánru mnohem líp než v předešlém příběhu, a tak do třetice aspoň částečně zachránila dosud nevalný dojem.

Foto: Česká televize

V Případu pro lyžaře se svádí boj o syna: David Prachař, Matyáš Svoboda a Petra Špalková.

Článek

Režisérce Lucii Bělohradské, která byla protentokrát i autorkou scénáře, se povedlo vystihnout potenciálně nejsilnější stránku této povídky, když vsadila na vzrůstající napětí mezi hosty horské chaty, kteří do ní přijeli strávit Vánoce, a snímku tím vtiskla ráz téměř psychologického thrilleru.

Vyprávění tak suverénně ovládá houstnoucí a výbušná nálada, jež se šíří kolem samolibého a tyranského televizního režiséra (David Prachař), kterého poté najdou mrtvého se zbraní v ruce.

Pomalu a systematicky budovaná atmosféra dokonce i celkem úspěšně potlačuje naivní rámec příběhu, kdy se v chatě zcela náhodně setkává kriminalista Vašátko (Viktor Preiss) se svým přítelem, malířem Horácem (David Matásek), a po objevení mrtvoly přebírá vyšetřování.

Filmu pak dominuje až do závěrečného překvapivého rozuzlení i díky dobré práci s herci a jejich – až na výjimky – pěkným, vyrovnaným výkonům. Napětí působivě podbarvuje dobře vystižená atmosféra letité, skromné a už dost omšelé chaty, které vládnou stárnoucí manželé, a přispívá k němu i snaha pomalu odhalovat propletenec vzájemných vztahů z minulosti.

Slabší finále

V samotném finále se však dosavadní tvůrčí sebejistota Lucie Bělohradské překvapivě ztrácí – jako by se náhle vzdávala před provokativním řešením Hany Proškové, kdy se ukáže, že vrahem je samotný Horác, detektivův přítel.

Do značné míry však dojem této náhlé bezradnosti režie závisí i na výkonu Davida Matáska, který občas bezděčně hraničí s parodií. To se mu sice tentokrát naštěstí stává v mnohem menší míře než v předešlém příběhu, ale ke smůle celého lyžařského případu patří právě jeho závěrečná, klíčová scéna k těm slabým.

Skutečnost, že má vedle sebe vynikajícího hereckého partnera, ji bohužel nespasí.

Celkové hodnocení 60 %

Případ pro lyžaře

ČT 1, 24. ledna, 20 hod.

Scénář a režie: Lucie Bělohradská, hrají: Viktor Preiss, David Matásek, Jana Boušková, Jiří Lábus, David Prachař, Petra Špalková aj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám