Hlavní obsah

Fotograf Robert Vano je také vtipný glosátor

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha fotografa Roberta Vana (a publicistky Soni Lechnerové) Fotka nemusí být ostrá, kterou vydalo nakladatelství Slovart, není klasickou biografií. Každá z dvaceti dvou kapitol působí spíše jako samostatná úvaha, než chronologický výčet životních událostí.

Foto: Jan Šída, Právo

Fotograf Robert Vano

Článek

Vano je nápaditý vypravěč, dokáže příběhy opepřit tu a tam hovorovou replikou či dokonce drsným vulgarismem.

Vždy je to ku prospěchu věci, protože děj tak získá na svižnosti a zajímavosti.

Foto: nakladatelství Slovart

Knižní novinka od fotografa Roberta Vana.

Textům prospívají i časté citace myšlenek významných osobností. Dozvíme se třeba, že když se chce umělec proslavit ještě za svého života, musí portrétovat slavné osobnosti. Tak pravil výtvarník Andy Warhol.

Nebo Vano v citaci francouzské modelky a fotografky Sarah Moon sdělí, že žena, na rozdíl od muže, nemusí s nikým soupeřit a může se tedy věnovat pouze tvorbě. Mnohé pravdy, třeba ty, které se týkají preciznosti a profesionality v pracovním procesu, lze aplikovat na kteroukoli tvůrčí činnost v životě.

Kniha prozradí i mnohé o tříbení osobního vkusu, o konzumu prorůstajícím do všeho kolem i o duchovní potravě živící každého jedince. Formou originálních fejetonů autor čtenáře vede po vlastní cestě, komentuje život s jemným vtipem na rtech.

Vano tvrdí, že správné umění by mělo v člověku vyvolat nějaké emoce. Když se totiž ve čtení na chvíli zastavíme a začneme více přemýšlet, zjistíme, že jde často o hořce posmutnělé povzdechy hledače zanikající krásy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám