Hlavní obsah

Morricone byl i vsedě nedostižný

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve dnech, kdy se opět dostává mezinárodního ocenění hudbě italského mága filmových melodií Ennia Morriconeho, velice šťastně zahájil nové evropské turné v pátek večer ve vyprodané pražské O2 aréně. A tak několik dnů po získání Zlatého glóbu za hudbu k filmu Osm hrozných a po oznámení nominace na Oscara Praha viděla v premiéře nový program 60 let v hudbě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ennio Morricone se vrátil do Prahy.

Článek

A musíme konstatovat, že to bylo zahájení velice impozantní, i když - na rozdíl od předcházejících pražských koncertů - mělo několik menších změn. Sedmaosmdesátiletý nestor filmových melodií ho dirigoval tentokrát vsedě, což při jeho věku lze pochopit.

Téměř tříhodinový program rozdělil do osmi celků, místo tradičních čtyř, takže jsme měli možnost slyšet i více jindy neuváděných skladeb - třeba ze snímku Červený stan.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ennio Morricone řídil orchestr vsedě.

Jinak vše bylo jako dříve - doprovázel ho Český národní symfonický orchestr (ČNSO), zpívaly dva maďarské sbory (Kodály Chór a Czokonai Chór). Opět si přivezl čtyři italské hráče a hlavně - skvělou sopranistku Sussanu Rigacci, nepřekonatelnou ve vysokých vokalízách. Jako překvapení zařadil i dvě ukázky ze zmíněného westernu Osm hrozných, pro který točil hudbu v Praze s ČNSO.

Technicky bylo využito opět dvou pláten podél pódia, na které se promítaly detaily z koncertu, což většina diváků v obrovském prostoru ráda uvítala. Zvukově byl koncert bez problémů, jen obrazově při projekci trochu nehrála synchronizace promítaného s děním na pódiu.

S největším ohlasem byla tradičně uvítána témata z westernů a snímku Misie, nadšení vzbudila i hudba z Osmi hrozných. Publikum si velkými ovacemi vynutilo i tři přídavky, takže se mu dostalo i zopakování sborů z Misie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám