Hlavní obsah

RECENZE: Muzikál aneb Cesty ke štěstí je plný záhad

Právo, Věra Míšková

Nápad oživit písničky z legendárního českého muzikálu Starci na chmelu stál u zrodu nového filmu scenáristů Václava Sadílka ml. a Jiřího Mádla i režisérky Slobodanky Radun Muzikál aneb Cesty ke štěstí. V pořádku. Jenže jeden nápad na jeden film nestačí.

Foto: Bioscop

Roman Vojtek (učitel Pavel) a Vica Kerekes (učitelka a Pavlova milenka)

Článek

Nejlepší na Muzikálu je jednoznačně Maláskova, Bažantova a Hálova hudba, tedy písničky s texty Vratislava Blažka ze slavného filmu. Aranžmá, které udělal pro tento film Petr Malásek, jim naštěstí neublížilo.

Těžší by bylo určit, co je největší záhadou nového snímku. Je jich totiž snad víc než kroků v tanečních číslech.

Hned tou první jsou dva scenáristé, děj lze totiž převyprávět prakticky jednou větou. Třída pražské konzervatoře má na letním soustředění nastudovat Starce na chmelu, představa klasiky žáky štve, ale pak si ji (bůhvíproč) zamilují, a i když učitel nechce, aby si udělali vlastní choreografii, secvičí ji a jemu se hned napoprvé zalíbí. Zda je opravdu choreografie Dany Morávkové zajímavější než ta původní Koníčkova, je přitom otázkou do pranice.

Ze Starců na chmelu jsou vybrána jen hudebně-taneční čísla, děj se prakticky nezmiňuje, s výjimkou věty, že „je to nadčasové, protože jde o prosazení vlastní cesty“. Takže kdo 52 let starý muzikál dokonale nezná, zůstane mu záhadou, o čem je i proč je tak slavný. Mimochodem, jalovost scénáře Muzikálu až paradoxně dokládá, oč modernější jsou dodnes Starci na chmelu.

Hlavní postavou je Patrik v podání Vladimíra Polívky, nejtalentovanější a ze záhadných důvodů nejnesnesitelnější z celé party. Bůhvíproč soustavně škodí menšímu, slabšímu a méně talentovanému spolužákovi (Adam Mišík). Také touží po Terezce, která ho jednak nechce, jednak je vidět, že je rozervaná, ale záhadou zůstává, co ji rozervalo.

Možná totéž, co Martina v podání muzikálového herce, zpěváka a tanečníka Martina Písaříka, který sice hraje populárního zpěváka, ale nezpívá (ani netančí). Přijel jen něco říci otci, ale nechce se mu do toho.

Otce – sochaře – hraje zpěvák a tanečník Jiří Korn, který nezpívá ani netančí, jen sem tam utrousí nějaké moudro. A ani jednou svým posluchačům nepředtančí a nepředzpívá ani jejich pedagog Pavel, kterého hraje muzikálový herec, zpěvák a tanečník Roman Vojtek. Vica Kerekes v roli učitelky a Pavlovy milenky jim aspoň vede rozcvičku.

Film mnoho smyslu nedává, ale kdo má rád taneční čísla dobře sestavené party talentované muzikálové mládeže v tělocvičně, hospodě i na poli a písničky ze Starců na chmelu, možná si ho užije.

Muzikál aneb Cesty ke štěstí
Režie: Slobodanka Radun, hrají: Vladimír Polívka, Roman Vojtek, Vica Kerekes, Martin Písařík a další. ČR 2016, 85 min.

Celkové hodnocení: 40 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám