Hlavní obsah

Forman, Menzel i Sláma žádají odvolání ředitele filmového archívu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvýznamnější čeští filmaři žádají vládu o odvolání ředitele NFA Michala Breganta. Podle nich primitivním způsobem digitalizace poškozuje filmy. Mluvčí NFA Marcela Dohnalová to odmítá, jejich práce je prý vysoce hodnocena na mezinárodních festivalech.

Článek

Jak oznámil filmový a televizní svaz FITES, Úřad vlády 11. ledna 2016 převzal požadavek renomovaných filmařů na odvolání Breganta z postu generálního ředitele Národního filmového archivu. Filmaři tvrdí, že poškozuje umělecká filmová díla tím, že je distribuuje v českých a zřejmě i zahraničních kinodistribucích v primitivně digitalizované formě, která je zcela nepřijatelná pro jejich autory.

Dopis podepsali naši nejslavnější filmaři - Miloš Forman, Jiří Menzel, Ivan Passer, Vojtěch Jasný, Juraj Jakubisko, Ivan Šlapeta, Jiří Svoboda, Karel Kochman, Hynek Bočan, Martin Vadas, Alois Fišárek, Antonín Weiser, Juraj Herz, Bohdan Sláma, Stanislav Milota, Drahomíra Vihanová, Jiří Krejčík ml., Zuzana Zemanová, Dalibor Lipský a Jan Hřebejk.

Foto: FITES

Dopis režisérů

„Připojuji svůj podpis jako naléhavý apel ku podpoře iniciativy českých profesních kolegů se zájmem, aby odpovědné státní orgány nepřipustily uskutečnění shora nastíněné hrozby a zasáhly, a to i korekcemi v oblasti personální,“ napsal Miloš Forman z Ameriky.

Marcela Dohnalová z NFA s tím zásadně nesouhlasí: „Petice se v prezentaci označuje slovy „filmaři žádají”, ale ve skutečnosti dokument obsahuje podpisy 13 režisérů a 7 dalších filmových profesionálů, zejména kameramanů. NFA by jistě mohl zahájit podpisovou protiakci, která by naopak jak profesionální postup jeho zaměstnanců při digitálním restaurování, které NFA dělá postupy v souladu se svým posláním, tak osobu generálního ředitele, hájila.”

„NFA postupuje v digitalizaci českých filmů v souladu s dalšími archívy v Evropě a výsledky jeho práce byly opakovaně vysoce hodnoceny i na mezinárodních  festivalech,” dodala.

Také zpochybnila jeden z podpisů. Vojtěch Jasný podle ní podpis odvolal, protože byl k němu přemluven za nedůstojných podmínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám