Hlavní obsah

První pololetí roku 2016 nabídne pestrou směs literatury ze současnosti i minulosti.

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci literatury se v novém roce mohou těšit na neznámé romány Salmana Rushdieho, Harukiho Murakamiho či Johna Irvinga. Z českých autorů si připomenutí určitě zasluhuje nová próza Petry Dvořákové.

Foto: ČTK

Japonský prozaik Haruki Murakami

Článek

New York v knize Salmana Rushdieho Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí zasáhne katastrofální bouře, která převrátí naruby město i život obyvatel. V listu Guardian ji charakterizovali slovy: „Stejně jako bájná Šeherezáda splétá Rushdie nepřeberné množství příběhů s takovou chutí, že nás až zaskočí, uvědomíme-li si, že podobně, jako ona je vypravěčem, jehož život se nachází v neustálém ohrožení.“

Paseka spolu s Rushdiem nabízí i návrat do poetického světa malíře Kamila Lhotáka. Jan Králík v knize Za ohradou snů připomíná jeho motorové opojení počínající v roce 1917, kdy budoucí slavný malíř poprvé spatřil automobil.

„Jistě si ani ti, kdo podlehli lhotákovské nostalgii, nepředstavovali, že k ní lze dodat něco nového a unikátního. Jelikož se mezi ně sám počítám, jsem rád, že se to naší knize daří,“ řekl šéfredaktor nakladatelství Jakub Sedláček.

John Irving v Ulici záhadných tajemství vypráví příběh čtrnáctiletého chlapce Juana Diega, který se narodil a vyrůstal na skládce odpadů v mexické Oaxace a má třináctiletou sestru Lupe, jež je přesvědčená, že zná svou i bratrovu budoucnost. Je také čtenářka myšlenek - ví, co si myslí většina lidí...

Haruki Murakami v Honu na ovci představuje anonymního vypravěče, který žije v Tokiu. Život mu pomalu ubíhá pod rukama a on toho od něj už ani moc nečeká. Stačí však, aby jejich firma otiskla v reklamním letáku nevinnou fotografii krajinky s ovcemi, a hrdina se ocitá na nechtěné iniciační pouti kamsi do „srdce temnoty“ současného Japonska, zapletený do složité sítě intrik, bizarností a temné historie, která ovlivňuje i jeho vlastní dobu.

Diagnóza nevyrovnanosti

Do dneška zavádí i Petra Dvořáková v románu Sítě, když při líčení ignorantství manžela a pokrytectví milence ukazuje, jak slabí mohou být zdánlivě silní a pevní muži, a přichází tak se vzácnou diagnózou nevyrovnanosti obou pohlaví.

Ctitelé detektivních příběhů se mohou těšit na díla Henninga Mankella Firewall i Pyramida nebo na méně známého Wolfa Haase s knihou Brennerová. Svérázný detektiv Simon Brenner v ní řeší potíže se zmizením své třetí ženy.

Půvab Divadla Járy Cimrmana znovu ožije v knize Aleše Palána a Miloně Čepelky Nedělňátko, aneb s Cimrmanem v zádech. Kniha rozhovorů se spoluzakladatelem legendární scény není jen pohledem do zákulisí českého divadla, které vzniklo skoro před padesáti lety. Není to sbírka klípků z herecké šatny, je to pohled vzdělaného a pochybujícího intelektuála na dobu, ve které žijeme.

Foto: ČTK

Herec a textař Miloň Čepelka.

Těla zavražděných chlapců

O tom, že lze návraty do historie vytvořit poutavý román, přesvědčuje Gaute Heivol v titulu Královské srdce. Píše se rok 1775 a na palubě lodi mířící z Norska do Kodaně plují i otec a dcera. Je to hutné a intenzivní lidské drama založené na skutečných událostech. Ze stránek vystupuje temný svět - líčení pekla mezi živými, v němž všude číhá smrt.

Vyjde i román Petera Ackroyda Hawksmoor, který zavádí do Londýna na počátku 18. století. Výstavbou sedmi nových kostelů je pověřen architekt Nicholas Dyer, jenž hodlá stavbám zajistit nesmrtelnost krutým rituálem: v základech každé z nich má spočinout tělo zavražděného chlapce. O dvě stě padesát let později vyšetřuje londýnský detektiv Nicholas Hawksmoor záhadnou sérii brutálních vražd dětí, ke kterým postupně dochází právě poblíž Dyerových kostelů.

Vybrané tituly

Leden

Mervyn Cooke: Kronika jazzu

Únor

Simon Mawer: Provazochodkyně Henning Mankell: Firewall

Březen

Petra Dvořáková: Sítě

Duben

Robert M. Gates: Služba Haruki Murakami: Hon na ovci Wolf Haas: Brennerová

Květen

Liou Čen-Jün: Manžela jsem nezabila Salman Rushdie: Dva roky, osm měsíců a osmadvacet nocí

Červen

Peter May: Sál smrti

Zájemcům o politické dějiny jsou určeny vzpomínky amerického ministra obrany Roberta Gatese Služba, ve kterých vypráví hodně o zákulisí vojenských akcí USA v Iráku a v Afghánistánu. Osudům komunistického prezidenta Gustáva Husáka se věnuje v biografii Michal Macháček, vyjde i kniha Stalin, Nový životopis Olega Chlevňuka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám