Hlavní obsah

RECENZE: Johan Theorin v pohádkách

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaapadesátiletý švédský spisovatel a novinář Johan Theorin se českému čtenáři dosud představoval prostřednictvím výpravných thrillerů, které se většinou odehrávaly v severní části ostrova Öland. Takzvaná ölandská série mu přinesla pověst zručného autora, jenž dokáže vystavět, prožít a vygradovat příběhy s detektivní zápletkou a nečekaným rozuzlením.

Foto: Petr Horník, Právo

Johan Theorin napsal knihu povídek z ostrova Öland.

Článek

Kniha Na velké planině ve Švédsku vyšla už v roce 2012 a je možná shrnutím a završením autorových děl ze zmíněného ostrova. Theorin se jej totiž rozhodl představit v příbězích, které si obyvatelé ostrova předávají vyprávěním z generace na generaci, a doplnil je povídkami se svým hrdinou Gerlofem Davidssonem, námořním kapitánem na penzi, jenž je vedlejší postavou v jeho ölandských thrillerech.

Theorin v mnoha krátkých textech z knihy opouští detektivní žánr a stává se vypravěčem tajuplných i obyčejných povídek. Dal tak vzniknout rozšířenému pohledu na svůj autorský záběr, jenž potvrzuje, že bez ohledu na žánr je znamenitý vypravěč.

Zřejmá je nicméně skutečnost, že povídky nedávají příliš jasný obrázek o tom, zda je Öland obyčejný ostrov, nebo se na něm opravdu dějí podivné věci. Nadále zůstává záhadou.

Přestože Theorin v předmluvě píše o svém vztahu k České republice, povídková kniha Na velké planině mu přinese odezvu především v domovském Švédsku. Pro Středoevropana je to sbírka dobře napsaných textů, které ve většině vyhlížejí jako pohádky pro odvážné děti.

Johan Theorin: Na velké planině
Moba, 219 stran, 265 Kč

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám