Hlavní obsah

Recenze: Herečka Aňa Geislerová vydala knihu a překvapila

Právo, Lucie Zelinková

Typograficky nápaditá a ilustracemi Lely Geislerové vyšperkovaná kniha P. S. Ani Geislerové vzbudila rozruch.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aňa Geislerová vydala knihu, která je souborem sloupků z časopisu Elle.

Článek

Během několika dnů zmizela z pultů knihkupectví a souběžně s tištěnou verzí herečka namluvila i audioknihu. V obou případech se jedná o velmi zdařilý a čtenářsky příjemný počin.

Kniha je vlastně souborem sloupků, které Geislerová v uplynulých letech publikovala v časopise Elle. Chronologicky na sebe navazují a mapují osobní život autorky. Nejsou nudně popisné, jsou syrově osobní, sebeironické, vtipné, místy niterné.

Jedinou výtkou je snad jen nutný efekt lehkého opakování a zacyklení, právě z důvodu, že se jedná o poskládané jednotlivé sloupky.

Geislerová píše o své rodině, o matce a zemřelém otci, o muži, o dětech, o sestrách a o práci. O věcech, které každá žena prožívá. Navzdory osobním tématům neupadá v klišovitost, neuhýbá k sentimentu.

V každém se snaží jít do hloubky, ukázat svůj pohled na věc, popisuje zkušenosti, nechává nahlédnout do svého soukromí. Vše to dělá tak nějak lidsky. Nehraje si na celebritu, nestaví na odiv popularitu, nedává znát, co je jasné – že čtenář po knize sáhl pravděpodobně proto, že je o životě známé herečky. Vystupuje jako „obyčejná“ žena, řeší život i nadbytečné centimetry v obvodu stehen. Obsahově je zábavná, familiární, místy problikne zajímavá myšlenka.

Geislerová například poměrně často uvažuje nad tématem smrti. Přirovnává ji k cyklu výměny mléčných zubů. Uvažuje nad tím, zda by bylo v životě dobré mít možnost, podobně jako v případě mléčných zubů, zkusit si ji jednou nanečisto. Její myšlenky nejsou jen snůškou klišé a povrchního klouzání kolem, jsou zralé, nikoli nahodilé, působí jako vyřčení dříve promyšlených názorů.

Snad to nekončí

Kniha míří především do spektra čtenářek, které v devadesátých letech četly hojně vydávané krátké příběhové útvary Haliny Pawlowské, tady se jim však dostane o něco méně vtipu a o trochu více lidskosti.

Věřme, že knihou P. S. Geislerová nekončí, naopak jako prozaička začíná. A věřme, že i nadále bude spolupracovat s Lelou Geislerovou, protože kniha je pastvou pro oko. Je totiž bohatě ilustrována lehce infantilními, avšak půvabnými a barvitými výjevy, v nichž je Aňa étericky zobrazována tak trochu jako víla.

Do audioknižní verze se promítl herecký talent Geislerové, čtyřhodinová nahrávka je příjemným počinem, zejména pro svou členitost na krátké pasáže.

Aňa Geislerová: P. S.
Ikar, 216 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám