Hlavní obsah

Nejlepší hudbu má Pán prstenů. Pošesté

Právo, Jaroslav Špulák

I v letošním roce bylo vyhlášeno několik kulturních anket. Ukázaly například, jaké soundtracky jsou nejpopulárnější, jaký je nejúspěšnější evropský film, které seriály si nejraději nelegálně stahujeme, kdo vydělal po své smrti nejvíce či kdo je historicky nejpopulárnější jazzman.

Foto: ČTK

Elijah Wood ztvárnil Froda ve filmech Pán prstenů. Z něho je nejlepší soundtrack.

Článek

Muzika z filmové trilogie Pán prstenů (2001–2003) novozélandského režiséra Petera Jacksona je nejlepším filmovým soundtrackem historie. Kompozice skladatele Howarda Shorea zvítězily v anketě britské rozhlasové stanice Classic FM již pošesté po sobě.

Herec Elijah Wood, který ve filmové sérii ztvárnil hobita Froda, řekl, že hudba je významnou součástí identity snímků. „Myslím, že muzika je vždy důležitá s ohledem na atmosféru a také citové propojení lidí s filmem. Ty kousky z Pána prstenů, například hudební téma Hobitína, jsou vpravdě ikonické,“ řekl.

Hra o trůny (2011) je již čtvrtý rok nelegálně nejstahovanějším seriálem. Jak informoval portál TorrentFreak, poslední epizoda páté série zaznamenala na jeho sítích zhruba 14,4 miliónu nelegálních stažení, přičemž průměrná sledovanost v Americe dosáhla 8,11 miliónu diváků. Více než polovina stažení se odehrála v týdnu po odvysílání jednotlivých epizod. Druhým nelegálně nejstahovanějším seriálem je Walking Dead (2010) se 6,9 miliónu stažení a následuje Teorie velkého třesku (2007) se 4,4 miliónu stažení. Z loňské šesté pozice se na čtvrtou letošní posunul seriál Arrow (2012) a na páté příčce je série The Flash (2014).

Nejvýdělečnějším filmem tohoto roku je Jurský svět. Vydělal 1,67 miliardy dolarů. Na druhé pozici je snímek Rychle a zběsile 7, který si letos na konto připsal 1,52 miliardy dolarů. Třetí příčka žebříčku patří filmu Avengers 2: Age of Ultron, jenž má na kontě 1,41 miliardy dolarů.

Samozřejmě všem třem zdatně konkurují nové Hvězdné války, které se už co do výdělku dostaly také přes miliardu dolarů.

Již zesnulý americký trumpetista Miles Davis je nejlepším jazzovým muzikantem historie. Rozhodli o tom posluchači BBC Radio a Jazz FM. Za ním se v žebříčku umístili trumpetista Louis Armstrong a pianista Duke Ellington. Geoffrey Smith z BBC uvedl, že výběr reprezentuje opravdu to nejlepší a první trojici označil za nesmrtelnou. Do seznamu se dostali i John Coltrane, Ella Fitzgeraldová, Charlie Parker, Billie Holidayová, Thelonious Monk, Bill Evans a Oscar Peterson.

Sci-fithriller Lucy, který natočil v roce 2014 francouzský režisér Luc Besson, je nejúspěšnějším exportním evropským filmem za posledních pět let.Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Evropská audiovizuální observatoř (EAR).

Mimo Evropu se na promítání snímku prodalo 31,9 miliónu lístků, což představuje asi 38 procent z celkově prodaných vstupenek na evropské filmy na všech mimoevropských trzích.

Magazín Billboard vyhlásil americkou zpěvačku Lady Gaga za Ženu roku 2015. Ocenění si převzala na slavnostním ceremoniálu nazvaném Women in Music, který se konal v pátek 11. prosince v New Yorku.

„Hudební svět je jako chlapecký klub, do kterého je těžké se dostat. Ženy ale do něho přinášejí moudrost, což je jedinečné. To je perspektiva, kterou nikdo jiný nemá, protože my ženy v sobě nosíme život. A protože si procházíme věcmi, kterými si nikdo jiný neprochází. A proto je to správné, protože jsme si rovni,“ řekla Lady Gaga.

Nejlépe vydělávající zesnulou osobností byl podle magazínu Forbes třetí rok po sobě Michael Jackson. Jeho pozůstalí si v období od října 2014 do října 2015 připsali na své konto 115 miliónů dolarů.

Tyto příjmy pocházejí mimo jiné z prodeje alb či vystoupení skupiny Cirque du Soleil, která stojí na Jacksonových písních. Zpěvákovi pozůstalí jsou navíc vlastníky padesáti procent katalogu ATV od Sony.

Oproti loňskému roku však Jackson vydělal o 25 miliónů dolarů méně.

Druhý byl v anketě, stejně jako o rok dříve, Elvis Presley s 55 milióny vydělaných dolarů a třetí autor komiksů Peanuts Charles Schulz se 40 milióny připsaných dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám