Hlavní obsah

Zaplaví Mein Kampf svět? V roce 2016 bude volně šiřitelný

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rokem 2015 vyprší ochrana autorských práv na Hitlerův spisek Mein Kampf. Milióny nových výtisků nenávistného dílka ale pravděpodobně svět nezaplaví. Kolem knihy vznikla trapná atmosféra. Dokonce i od kritického vydání, které zpracovali vědci, se němečtí politici raději distancují.

Foto: Profimedia.cz

Mein Kampf

Článek

Desítky let se dalo vydávání Mein Kampfu v Evropě bránit, protože Bavorsko na něj vlastnilo práva. Samotné vlastnictví starších vydání však nelegální nikdy nebylo. Ministři spravedlnosti jednotlivých spolkových zemí se v roce 2014 shodli, že vydávání musí být zabráněno i nadále, protože text šíří rasismus a nenávist. To ale neznamená, že se některá soukromá firma nerozhodne nové vydání tisknout - pak se s ní zřejmě bude stát dlouze soudit.

Přestože je připraveno i kritické vydání Mein Kampfu s komentářem historiků, mezi německými politiky to vyvolává spíše paniku. Bavorská vláda vydání podle magazínu Der Spiegel nejdřív podpořila, ale pak se od projektu distancovala.

Také řetězec knihkupectví Thalia zaujímá podivné stanovisko. Mein Kampf prý nebude v obchodech vystavovat, ale pokud si ho někdo konkrétní objedná, tak knížku vytisknou a dodají. Jako chytrá horákyně postupuje internetový gigant Amazon. Hitlerovy bludy prodávat bude, ale peníze údajně pošle na veřejně prospěšný účel.

Dáreček novomanželům

Knihu v Německu můžete sehnat i v antikvariátech nebo přes internet. Kdysi se tam vytisklo asi 12 miliónů kopií, takže nejde o velkou vzácnost. Za Hitlera úředníci Mein Kampf dokonce povinně rozdávali novomanželům. Otázkou je, jestli to všichni skutečně četli. V Československu komunisté také tiskli tuny různých Leninů a Stalinů, na něž poté jen padal prach.

Mein Kampf je znám téměř na celém světě. V USA knížku bez problémů seženete, protože tam už ve třicátých letech nacisté prodali práva. Dokonce se prý jednou dostal do žebříčku bestsellerů Amazonu v kategorii e-knih. Naopak třeba v Nizozemsku je Mein Kampf úplně zakázán. V Asii se vydával a vydává ve velkém, autorská práva tam obecně nikdy nikoho nezajímala a tento stav bude asi trvat ještě dlouho.

V ČR se vydavatelé Hitlerova spisku dlouho soudili. V roce 2010 pražský městský soud rozhodl, že nakladatelství KMa s.r.o. musí stáhnout z prodeje a znehodnotit veškeré knihy Adolfa Hitlera. Žalobu na nakladatelství tehdy podalo Bavorsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám