Hlavní obsah

ČT uvede filmy o uprchlících

Novinky, Stanislav Dvořák

Pásmo českých i zahraničních filmů o uprchlících odvysílá Česká televize ve středu 16. prosince.

Foto: Česká televize

Z filmu 14 kilometrů

Článek

„Dva nové české dokumenty doplní premiéra španělského filmu o imigraci z centrální Afriky na jih Evropy,” sdělila mluvčí ČT Alžběta Plívová.

„Speciální filmové a dokumentární pásmo má ukázat život v zemích postižených terorem nebo chudobou, nastínit motivy běženců k odchodu z vlasti a zobrazit jejich cestu do Evropy z Afriky nebo Blízkého východu. Filmy tak doplňují rozsáhlé zpravodajství České televize a zaměřují se na hlubší kontext současných událostí,“ řekl programový ředitel České televize Milan Fridrich.

Snímek Iva Bystřičana Blízký soumrak (ČT2 ve 21.00) se formou intimní dokumentární reportáže vydává do iráckého města Erbíl, které je metropolí autonomní irácké oblasti Kurdistánu a současným útočištěm pro běžence. Erbíl se stává se svými improvizovanými uprchlickými tábory místem svědectví o posledních chvílích křesťanství na Blízkém východě.

První film z připravovaného projektu ČT o lidech „na dně” Ztraceni v Evropě bude uveden ve 22.00 hod. „Dokument popisuje příběh jedné z tisíců rodin prchajících před válkou. Tato rodina je zvláštní tím, že chce azyl u nás, na rozdíl od drtivé většiny ostatních, které míří do zemí s lepšími sociálními benefity. Je to příběh nejen této rodiny, ale i našich úřadů a potažmo nás samotných,“ popsal kreativní producent Jan Štern.

Vedle dokumentů i drama

Španělské drama podle skutečných událostí 14 kilometrů Gerarda Olivarese odkazuje ke vzdálenosti dělící Afriku od Evropy, která pro mnohé představuje nepřekonatelnou bariéru.

„Diváci se díky němu ocitnou na trase, po které každým dnem proudí stovky Afričanů směřující na sever do Alžírska a Maroka, odkud se pokoušejí doplavit do vysněné Evropy. Film nabídne Česká televize v původním znění s  titulky,” dodala Plívová.

Reklama

Výběr článků

Načítám