Hlavní obsah

Roberto Devereux uzavírá v Ostravě cyklus Donizettiho královen

Právo, rh

U nás téměř neuváděná belcantová opera Roberto Devereux se hraje na scéně Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě.

Foto: Martin Popelář

Sopranistka Jana Kačírková v roli královny Alžběty I. se sborem opery Národního divadla moravskoslezského.

Článek

Operní soubor Národního divadla moravskoslezského její inscenací završuje třídílný cyklus oper Gaetana Donizettiho na náměty ze života britských královen Anny Boleynové, Marie Stuartovny a Alžběty I. Všechny tři role ztvárnila na ostravském jevišti sopranistka Jana Šrejma Kačírková.

V inscenaci Roberto Devereux s ní Alžbětu alternuje německá sopranistka korejského původu Seyoung Park, která se v Ostravě představí poprvé, stejně jako slovinská mezzosopranistka Jadranka Juras v roli Sáry. Operu hudebně nastudoval nizozemský dirigent Sander Teepen a režíroval šéf činohry NDM Peter Gábor. Dobové kostýmy jsou dílem Aleny Schäferové, minimalistická scéna Michala Syrového.

Děj opery je vystavěn na proměňujících se vztahových rovinách a dotýká se i povstání v roce 1601. Stárnoucí panenskou královnu Alžbětu ukazuje jako emocionálně zraněnou ženu, která prožívá psychická muka poté, co podepsala rozsudek smrti nad svým posledním milencem Robertem Devereuxem. Opera byla poprvé uvedena 10. prosince, druhá premiéra se uskuteční v sobotu 12. prosince od 18.30 v Divadle Antonína Dvořáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám