Hlavní obsah

Bílá velryba ožívá V srdci moře

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V režii vynikajícího oscarového režiséra Rona Howarda (Apollo 13, Čistá duše, Šifra Mistra Leonarda, Rivalové) znovu ožívá příběh velrybářů, které v roce 1820 napadla velryba mamutích rozměrů s ohromnou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě.

Foto: Warner Bros

Dramatický příběh velrybářské lodi ve filmu V srdci moře

Článek

Slavná kniha Bílá velryba amerického spisovatele Hermana Melvilla i její filmová adaptace, kterou natočil John Huston v roce 1956 s Gregorym Peckem v hlavní roli, vychází ze skutečného případu a také z Melvillových vlastních zážitků, když pracoval na australské velrybářské lodi. Nicméně příběh sám je fikce.

Nový film režiséra Rona Howarda V srdci moře vypráví týž příběh, ale na podkladě stejnojmenné knihy Nathaniela Philbricka, popisující skutečnou dramatickou cestu velrybářské lodi Essex.

Foto: Warner Bros

Ben Whishaw, Michelle Fairleyová a Brendan Gleeson

A dovádí ho dál, když odkrývá i trýznivé následky osudového střetu. Když velrybáři čelí bouřím, hladovění, panice a beznaději a jejich kapitán se na širém moři snaží najít směr, zatímco první důstojník dál usiluje o ulovení obří velryby, členové posádky zpochybňují samé základy své víry a přesvědčení, počínaje hodnotou svých životů a konče morálností velrybářského řemesla.

„S výjimkou několika starých velrybářských přístavů, jako je Nantucket a New Bedford, je příběh lodi Essex znám pouze jako inspirace pro Moby Dicka,“ řekl v jednom z rozhovorů Nathaniel Philbrick, který dostal v roce 2000 Národní knižní cenu za literaturu faktu.

„Mně se ale zdálo, že ten příběh je něčím víc než jen surovinou pro Melvillův román. Je součástí americké historie. Vždyť Amerika měla na začátku 19. století víc hranic než jen Západ, její příběhy netvořili jen kovbojové a indiáni. Bylo tam také moře a Nantucket byl hlavním městem amerického velrybářství. Tuhle mořskou stopu při vytváření národní identity dnes Američané ztratili,“ říká o tom, proč považoval za nutné tento příběh znovu vyprávět.

Velryba jako předchůdce ropy

Stejného názoru je i scenárista filmu Charles Leawitt: „Tento film není oslavou velrybářství; naopak, ukazuje, jak brutální to bylo. Velrybářský průmysl začátku 19. století byl v podstatě ropný průmysl, který fungoval do doby, než někdo přišel na to, jak vyvrtat díru do země a čerpat z ní naftu.

Velrybí tuk se používal jako lampový olej v celé Americe a Evropě. Lidé uspávali děti v postýlkách vyrobených z velrybích kostí; nábytek, korzety žen a množství dalších věcí se vyrábělo jako vedlejší produkty při zpracování velryb. Ale muži na palubách velrybářských lodí byli nahraditelní, nebyli nic víc než položky v bilanci společnosti.“

Leawitův scénář měl herec Chris Hemsworth a nabídl ho Ronu Howardovi, když spolu natáčeli Rivaly. „Nevěděl jsem vůbec nic o lodi Essex a nevěděl jsem, že scénář vycházel ze skutečných událostí,“ přiznává Howard. „Naprosto mě to ohromilo. Okamžitě jsem si začal představovat syrový a intenzivní film... Film, který bych chtěl vidět, což je pro mé rozhodování rozhodující ukazatel.“

Hemsworth, který ve filmu hraje prvního důstojníka Owena Chase, poznamenává: „Mně se ten scénář líbil hned napoprvé. Je o odvaze a hrdinství, které procházejí různými zkouškami až za hranicí lidských možností. Naprosto mě uchvátilo psychologické vypětí příběhu, kdy velryba hatí všechny plány námořníků a ukazuje jim, zač je toho loket. V tom, jak je tento živočich vylíčen, je něco neuvěřitelně tajemného - důvody, proč velryba útočí, byly něčím, s čím se posádka lodi Essex ještě nikdy nesetkala.“

Foto: Warner Bros

Chris Hemsworth jako Owen Chase

Filmařské mořské dobrodružství

Aby efektivně přenesli diváky v prostoru a čase, postavili filmaři repliku Nantucketu začátku a poloviny 19. století ve studiích společnosti Warner Bros. v anglickém Leavesdenu.

Stěžejní scény se ovšem natáčely na otevřeném moři poblíž ostrova La Gomera, jednoho z nejmenších ostrovů kanárského souostroví, kde mnozí herci okusili na vlastní kůži na replice lodi Essex, jaké to bylo plavit se na moři v 19. století.

„Chtěl jsem vzít diváky na nezapomenutelnou sugestivní projížďku. Je to opravdu úžasné dobrodružství, které má srdce a duši a zajímavou myšlenku. Uvědomoval jsem si, že pokud budu chtít tento příběh vyprávět tak, jak si zaslouží, budu se muset vyrovnat se spoustou nelehkých úkolů. Ale dokázali jsme je zvládnout,“ říká Howard.

Vedle Chrise Hemsworthe a Benjamina Walkera, který hraje kapitána lodi Essex George Pollarda, ztvárnili další hlavní role Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Tom Holland a Ben Whishaw.

Stěžejní scény se natáčely na otevřeném moři poblíž ostrova La Gomera, jednoho z nejmenších ostrovů kanárského souostroví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám