Hlavní obsah

Mauro Maur uctil velikány

Právo, Vladimír Říha

Před zahájením Festivalu italského filmu v Praze (2. - 6. prosince) uspořádali organizátoři v kině Lucerna koncert italské filmové hudby.

Foto: archív Italského kulturního institutu

Mauro Maur hraje na trubku v koncertu italské filmové hudby v kině Lucerna.

Článek

V úterý večer se sál změnil v koncertní síň a na malém pódiu vystoupila zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů řízená italským dirigentem Walterem Attanasim.

Zazněla hudba tří velkých jmen filmové hudby Ennia Morriconeho, Nina Roty a Piera Piccioniho. Attanasi si z Itálie přizval dva sólisty - trumpetistu Maura Maura a klavíristku Francoise de Clossey. Zejména Maur je dost známý, pro něj psal Morricone slavná trubková témata z italských westernů.

Večer byl skoro jeho sólovým koncertem, neboť účinkoval téměř ve všech skladbách a nezbylo než obdivovat jeho skvělou techniku stylově rozkročenou od kantabilních témat Moricconeho až k jazzovějším parafrázím dalších autorů. K lepšímu dojmu z koncertu by si však měl odpustit slovní vstupy, které vystoupení zbytečně natáhly. Pochvalme i to, že všechny skladby byly doprovázeny promítáním snímků herců či plakátů na plátno v pozadí. Poznamenejme, že po Praze bude festival pokračovat 9. - 11. prosince v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám