Hlavní obsah

RECENZE: Kameňák v podání F. A. Brabce je krutý vtip

Právo, Věra Míšková

Upírat lidem právo na smích by mělo být považováno za hřích z řádu smrtelných. Z tohoto úhlu pohledu stačí k filmu scenáristy Marcela Bystroně a režiséra a kameramana F. A. Brabce Vánoční Kameňák, který zítra vstoupí do kin a je pátý svého druhu v řadě, poznamenat jediné: „Proti gustu žádný dišputát.“

Foto: Indigo Film

Jan Antonín Duchoslav a Václav Vydra v jedné ze scén filmu.

Článek

Je tu však i hledisko filmařské, a to je na pováženou už proto, že v Brabcově tvorbě jsou umělecké, výrazně experimentátorské ambice nepřehlédnutelné. Od veleúspěšné adaptace Erbenovy Kytice přes méně úspěšný, byť sympatický, pokus natočit film za 24 hodin (Krysař) až k muzikálové pohádce V peřině, natočené ve 3D formátu.

Je tedy možné spekulovat o tom, že i tentokrát se Brabec pustil do experimentu. Chtěl povýšit Kameňák, který byl dosud spíše chatrným dějem pospojovanou estrádou anekdot, na opravdový film. O této snaze svědčí zejména kamera, která se vcelku úspěšně snaží i o filmové obrazy, ne jen o mluvící hlavy, i nápaditější výprava. V obojím je Vánoční Kameňák zdařilejší než Kameňák 4, který také napsal Bystroň a režíroval Ján Novák. Brabcův experiment přesto nemohl vyjít, protože ve scénáři zase nejde o nic než o spojení anekdot, jejichž zásoba od Troškových Kameňáků pohříchu prořídla. Jsou známé či v pointě předvídatelné a všestranně vulgárnější.

Brabec ovšem selhává i jako režisér už tím, že do přímočaré řachandy místy nasazuje – jako pěst na oko – lyrický tón s hrůzu budícími odkazy například na Lásku nebeskou, čímž dává všem slabinám scénáře ještě vyniknout.

Především však selhává špatným obsazením a neschopností vykřesat i z těch lepších herců cokoliv hodného této profese. Některé měl dané již z minulých dílů, přičemž o herecké bezmoci Václava Glazara, Hany Čížkové i řádky dalších se netřeba rozepisovat.

Doplnil je o interprety stejně slabé, počínaje Alicí Bendovou či Janem Antonínem Duchoslavem a konče představiteli mladých, jejichž netalentovanost a chabé vedení je do očí bijící. Brabec se zkrátka evidentně věnoval více profesi kameramanské než režijní.

A pak je tu ještě jedno hledisko. F. A. Brabec působí jako pedagog na Filmové akademii Miroslava Ondříčka, kde připravuje budoucí filmaře. Z tohoto úhlu pohledu vyvolává Vánoční Kameňák zhruba stejný dojem, jako kdyby učitel na základní škole vysvětloval žákům skloňování podstatných jmen na sprostém slově a ještě v něm sám udělal chybu.

Vánoční Kameňák
Česko 2015, 86 min. Režie: F. A. Brabec, hrají: Václav Vydra, Jan Antonín Duchoslav, Dana Morávková, Martin Dejdar a další.

 Celkové hodnocení: 15 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám