Hlavní obsah

RECENZE: Chinaski s lehkostí a svižně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turné k povedenému loňskému albu Rockfield, které pražská skupina Chinaski natočila ve stejnojmenném studiu ve Walesu, dorazilo do Prahy. Úterní koncert ve Foru Karlín byl vyprodaný – přišlo na něj asi tři a půl tisíce diváků. A Chinaski jim nabídli to, co nabízejí v posledních dvou letech stále.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Malátný stojí v čele Chinaski.

Článek

V první části programu zazněla takřka celá zmíněná deska Rockfield. Vyňata z ní pro gradující finále byla pouze písnička Víno, která svou náladou i původem (byla napsána pro televizní seriál) přece jenom stojí na Rockfieldu trochu stranou. I přes poněkud přízemní text je to ale hit, což je třeba brát v potaz.

Foto: Petr Horník, Právo

Chinaski zahráli celé album Rockfield.

Ostatní skladby z alba Rockfield mají větší váhu. Jsou zdařilejší po textové stránce, po té melodické nestrádají. Korunují hudební i textovou mluvu skupiny a pražský koncert ukázal, že poskládané vedle sebe s přehledem obstojí vedle kapelních hitů z let minulých, které tvořily druhou část vystoupení.

Foto: Petr Horník, Právo

Chinaski mají ve Foru Karlín další koncerty 2. a 15. prosince.

Byl to další trumf kapely. Nabídli-li totiž Chinaski v úvodu setu písničky z velice dobré desky, následně vedle sebe poskládali ty, které už vyzkoušel čas a které v jeho toku uspěly. Chinaski jsou totiž jednou z mála kapel na české scéně, jejichž koncertní blok může beze všeho tvořit jeden hit vedle druhého, když budou chtít, a ještě zbude pár silných náhradníků. Potom už záleží jen na tom, jestli kapela zahraje obstojně a Michal Malátný stejně zazpívá.

Foto: Petr Horník, Právo

Chinaski na pódiu ve Foru Karlín.

V Praze se to víceméně stalo. Instrumentalisté spoluvytvářejí jistý zvuk, a byť se nevytahují nějakými sóly či hráčskými ekvilibristikami, je stroj zvaný Chinaski v tomto ohledu dobře promazaný a udržuje si při interpretaci písniček lehkost i svižnost (ano, pražský koncert opravdu velmi rychle uběhl).

Michal Malátný možná nebyl v úterý v Praze jistý v každém tónu, který zazpíval, ale všechno to horší byla běžná daň živému koncertu a třeba i radosti z toho, že to jeho skupině v posledních měsících tak dobře hraje.

Foto: Petr Horník, Právo

Chinaski sázeli hit za hitem.

Nadto mají Chinaski čich na talenty. Jedním z hostů koncertu byl fanoušek Honza, který s Malátným velmi přesvědčivě a se zajímavou barvou hlasu zazpíval písničku a sklidil za to velký potlesk.

Do role předkapely si pak Chinaski pozvali Like-It z Vysočiny. Tahle mladá parta píše slušné melodické skladby a používá v nich češtinu. Je to, pravda, semtam trochu křečovitě snaživé, nicméně schopnost napsat písničky a přednést je tak, že to není hloupé, má.

Chinaski
Forum Karlín, Praha, 1. prosince

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám