Hlavní obsah

RECENZE: Na ostrově Štvanice rostou krásné housle

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatuji si, jakou radost v roce 1987 udělalo dětem i dospělým vydání výboru nonsensové poezie Ostrov, kde rostou housle s Magrittovými, Chagallovými či Kleeovými obrazy a ve zdařilých překladech Josefa Bruknera, Pavla Šruta, Jiřího Žáčka a dalších básníků.

Foto: Michal Hančovský

Na ostrově nejenže rostou housle, ale také se tu muzicíruje.

Článek

Od té doby se hravých básniček chopila řada divadelníků, nejnovější inscenace se stejným názvem, jakou nesl i výbor, se hraje v pražské Vile Štvanice v režii a dramaturgii Iva Kristiána Kubáka a Marie Novákové. A radost se vrátila.

Inscenátoři obohatili básně z původního výboru o další autory a vytvořili krásné hravé představení pro malé i velké diváky. Usazeni do čtverce tak trochu ve stylu dětské herny jsou intimními spoluúčastníky výpravy na ostrov Santacanta, kde rostou housle pro hudbymilovného kocoura a jeho dětské kamarády. A že je to výprava patřičně dobrodružná, plná bouří, pirátů a dalších nebezpečí, o tom netřeba pochybovat.

Čtveřice herců – Kateřina Císařová, Bára Purmová, Martin Bohadlo a Karel Polanský nebo Matěj Nechvátal – dokáže proměnit byt po odchodu maminky ve vskutku fantaskní exotické krajiny, a to velmi prostým, hravým a divadelně inspirativním způsobem.

Prozrazovat víc by znamenalo připravit diváky o radost z překvapení. Snad jen, že k půvabu inscenace přispívá i nápaditá scénografie, hudba Marka Doubravy a také program, díky němuž si děti mohou doma vybarvit papouška, zahrát si hru anebo zanotovat si, že „v masně, v masně, v masně je krásně“!

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám