Hlavní obsah

Woody Allen si užívá i v osmdesáti

Právo, jaš

Americký režisér Woody Allen tvrdí, že pozitivní stránky života celebrity převažují nad negativními. Na baseballu dostane lepší místo, v restauraci větší pozornost a lékař k němu přijde i v sobotu ráno, pokud je to nutné.

Foto: Petr Horník, Právo

Americký režisér Woody Allen

Článek

„Neříkám, že je to férové – je to totiž dost protivné, ale nemůžu říct, že bych si to neužíval,“ přiznal. V úterý slaví 80. narozeniny.

Dávno by si mohl užívat klidné stáří bez stresu, jenomže při své vášni k životu, smyslu pro humor a nadšení pro práci to prostě nedokáže. Chystá další film, měl by točit seriál, a byť se stále více ozývají hlasy, že jeho díla už nejsou to, co bývala, každé je očekáváno velmi netrpělivě. „Kdybych si mohl vybrat, chtěl bych mít nadání Tennesseeho Williamse nebo Eugena O’Neilla. Bohužel mou silnou stránkou je komedie,“ řekl jednou režisér, který se narodil jako Allen Stewart Konigsberg 1. prosince 1935 v newyorském Bronxu.

Přestože se považuje za líného, natočil více než 50 filmů. K těm nejznámějším patří oskarové Annie Hallová a Hana a její sestry, Vše, co jste kdy chtěli vědět o sexu, Manhattan, Erotická komedie noci svatojánské či Výstřely na Broadwayi.

Sám režisér si ale nejvíce cení snímků Purpurová růže z Káhiry a Manželé a manželky.

Je rovněž autorem několika úspěšných knih a vnímá, že mu evropští fanoušci rozumějí víc než ti američtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám