Hlavní obsah

David Bowie se vrátí k experimentům

Právo, jaš

Osmašedesátiletý britský zpěvák a hudebník David Bowie na sebe po delší odmlce výrazně upozornil před dvěma lety, kdy vydal své v pořadí čtyřiadvacáté studiové album The Next Day. Nahrávka vyšla deset roků po realizaci předešlé řadové desky Reality.

Foto: ČTK

Osmašedesátiletý britský zpěvák a hudebník David Bowie

Článek

Pokud byla za něco kritizována, pak za konzervativní rockový zvuk, prostotu písniček a absenci experimentů, na které bylo Bowieho publikum z minulých let zvyklé. Před několika týdny ale umělec oznámil vydání nového alba Blackstar (na trh bude uvedeno pod symbolem černé hvězdy, tedy *) a vše nasvědčuje tomu, že s předešlou deskou nespokojené posluchače umělecky naplní.

Schopnost měnit svou hudební tvář prokázal Bowie už loni skladbou Sue (Or In A Season of Crime), která byla bonusem výběrového alba Nothing Has Changed. Kromě toho pracoval na hudbě k divadelnímu představení Lazarus nebo k muzikálu.

První singl se jmenuje stejně jako album, tedy *. Je to epická desetiminutová balada, jejíž fragment je součástí televizního seriálu The Last Panthers. Bowie na ní pracoval s kvartetem amerického saxofonisty Donnyho McCaslina, stejně jako na uvedeném loňském singlu. Původně mělo jít o jednorázovou spolupráci, nakonec se ale Bowie rozhodl s jazzovými muzikanty nahrát celé album.

Jak v rozhovoru pro magazín Rolling Stone řekl Bowieho dlouholetý spolupracovník, skladatel a producent Tony Visconti, hlavním cílem bylo uniknout rock-and-rollu. „Proto jsou na desce elementy jazzu, elektroniky nebo kraurocku,“ sdělil.

Deska vyjde 8. ledna 2016, v den Bowieho devětašedesátých narozenin. Bude na ní sedm skladeb a potrvá pětačtyřicet minut. Kromě titulní kompozice byly již zveřejněny Sue (Or In A Season Of Crime), Tis A Pity She Was A Whore jako B-strana singlu a Lazarus ze stejnojmenného muzikálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám