Hlavní obsah

Čekání na Gotta, Klus nepřijde. Dnes budou vyhlášeni vítězové 50. ročníku ankety Český slavík Mattoni

Právo, Jaroslav Špulák

Až těsně před začátkem vyhlášení výsledků padesátého ročníku ankety popularity Český slavík Mattoni se pořadatelé dozvědí, jestli do Státní opery Praha dorazí aspirant na čtyřicáté vítězství a současně onkologický pacient Karel Gott.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

V kategorii zpěvák patří k největším favoritům Karel Gott.

Článek

„Bude záležet na tom, jaký bude jeho aktuální zdravotní stav, protože při tak náročné léčbě, jakou podstupuje, se mohou dostavit velké výkyvy. Navíc má oslabenou imunitu a doktoři mu účast na vyhlášení příliš nedoporučují. Karel by se ale rád zúčastnil a řekl mi, že pokud to bude možné, přijde,“ sdělil Právu Jaroslav Těšínský, šéf vyhlašovatele ankety, společnosti Musica Bohemica.

Vyhlášení výsledků se odehraje ve Státní opeře a ceremoniálu se nezúčastní Monika Absolonová, která minulý pátek přivedla na svět syna, a Tomáš Klus. Ten sice před dvěma lety vyhlásil, že na ceremoniály nebude chodit, důvody jeho letošní nepřítomnosti jsou ale jiné.

„Od října má roční pauzu. Během ní se nebude nikde objevovat a nebude poskytovat rozhovory. Natáčí teď sice seriál pro TV Nova, ale pokud jde o hudební aktivity, rok se nebude nic dít. Jeho neúčast na ceremoniálu není namířena proti Slavíkům, nejde o bojkot. Tomáš natočil zdravici, která bude v případě jeho umístění mezi prvním třemi promítnuta,“ řekl Právu Radomír Pivoda, manažer Kluse.

Nominace má i Ortel

Včera pořadatelé zveřejnili nominace ve třech hlavních kategoriích. Je to vždy šest jmen, která v hlasování obdržela nejvíce bodů a z nichž vzejdou vítězové. Obecně se soudí, že si prvenství odnesou Lucie Bílá, Karel Gott a ve skupinách Kryštof, nebo Kabát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V kategorii zpěvačka se očekává vítězství Lucie Bílé.

Mezi nominovanými je také kapela Ortel a její zpěvák Tomáš Ortel, kteří jsou spojováni s krajní pravicí. V internetových diskusích mají řadu příznivců i odpůrců doporučujících jejich vyřazení z ankety. „Vyřazovat nikoho nebudeme,“ odmítá ale Těšínský.

Historická linie

Slavnostní ceremoniál bude moderovat Libor Bouček. Naživo na něm vystoupí Lucie Bílá se skupinou Arakain, Lucie Vondráčková, skupiny No Name, Chinaski, Slza, Jelen a další.

„Večer bude mít slavnostní charakter. Přijdou i umělci, kteří byli u minulých ročníků ankety, počínaje šedesátými léty,“ řekl Právu Těšínský.

Svůj hlas do 50. ročníku ankety zaslalo přes 140 tisíc lidí. Loni přišlo 131 991 hlasů, předloni zhruba 119 tisíc. Pokud kategorii zpěváků vyhraje Gott, získá čtyřicátého Zlatého slavíka. V kategorii Skupina může desátého získat Kabát. V kategorii zpěvaček drží prvenství Lucie Bílá se sedmnácti Slavíky.

Nominace

Jména jsou seřazena abecedně.

Zpěvačka roku

Anna K.

Absolonová Monika

Bílá Lucie

Farna Ewa

Langerová Aneta

Vondráčková Lucie

Zpěvák roku

David Michal

Gott Karel

Klus Tomáš

Krajčo Richard

Landa Daniel

Ortel Tomáš

Skupina roku

Divokej Bill

Chinaski

Kabát

Kryštof

Olympic

Ortel

Slavíci bez hranic

Elán

No Name

Žbirka Miro

Objev roku

Atmo Music

Callta Pavel

Slza

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám